НОВИНИ

Тенденция към ново увеличение на заразените с COVID-19 по света

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 17.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В световен мащаб се наблюдава се тенденция към увеличаване на броя на заразените с коронаровирус.

В Гърция е регистрирано ново огнище на заразата в района на град Ксанти, който е близо до границата с България, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

Китайската столица Пекин е под частична карантина, а Нова Зеландия, страната най-бързо справила се със заразата, регистрира два случая на COVID-19.

В световен мащаб заразените с коронавирусна инфекция са близо 8 милиона и 200 хиляди, а жертвите на опасния щам над 443 хиляди.

Засегнати от коронавируса са няколко села в района на град Ксанти. Властите са категорични, че са предприети необходимите мерки. Стриктно се следи за спазване на санитарно-хигиенните изисквания във всички хотели и по плажовете.

В Турция - четвърто поредно денонощие броят на заразените по-голям от този на излекуваните. Негативната тенденция се наблюдава от 1 юни, когато част ограниченията, наложени заради пандемията, бяха облекчени.

В Брюксел - Европейската комисия ще представи последните си предложения за осигуряване на ваксина срещу опасния щам.

Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел ще разговаря с ръководителите на 16-те германски провинции. Основната тема ще бъде COVID-19 и последствията от пандемията.

Пред Долната камара на италианския парламент - за коронавирусната инфекция и за предстоящата в петък среща на върха на ЕС, ще говори и италианският премиер Джузепе Конте.

В Китай - частична карантина е наложена в Пекин, след като през последните дни бяха регистрирани над 100 нови случая на COVID-19. Затворени са училищата, има ограничения за придвижването в града.

Чен Беи, зам. ген.-секретар, община Пекин: Ситуацията със заразата стана изключително тежка. Съобразно водещите изисквания за превенция и контрол на COVID-19 и съобразно всички процедури, беше повишена степента на реакция при спешни случаи от трето на второ ниво.

А в Нова Зеландия, където първи обявиха победа над коронавируса са регистрирани два случая на заболяването.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Този случай е свидетелство за неприемлив провал на системата. Това не трябваше да се случва и не бива да се повтаря. От самото началото сме заложили на изключително прецизен подход по границата.

Две жени са пуснати по-рано от мястото, на което са били карантинирани, за да отидат при тежко болен родител. По-късно се оказва, че са с положителни проби. Местата за задължителна изолация вече са под командването на военен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 наводнени къщи във варненското село Неофит Рилски
12 наводнени къщи във варненското село Неофит Рилски
Стрелба в търговски център в Далас, няма данни за пострадали
Стрелба в търговски център в Далас, няма данни за пострадали