НОВИНИ

Тодор Радев, Пекин: Има версия, че вирусът може да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 12.02.2021
13676
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на които учените търсят отговор. Екип от Световната здравна организация най-после отиде в Китай на изследователска мисия.

В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно.

Това заяви в "Денят започва" журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.

Според Световната здравна организация е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

"По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев.

СЗО: COVID-19 не е изпуснат от лаборатория

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19, коментира журналистът.

Не се наблюдава внасяне на мутирали щамове от чужбина, тъй като контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг. Масовата ваксинация се очаква да започне някъде в началото на март.

Няма обявено друго посещение на експерти от Световната здравна организация. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромно сметище изникна за дни в Разград
Огромно сметище изникна за дни в Разград
Китай посрещна годината на Металния вол с ефектно шоу
Китай посрещна годината на Металния вол с ефектно шоу