НОВИНИ

Жертви от торнадо, силни бури и наводнения в различни части на САЩ

торнадо силни бури наводнения различни части сащ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:32, 25.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Торнадо връхлетя отдалечен район в делтата на Мисисипи в САЩ, отне живота на най-малко 23-ма души, причини значителни разрушения и събори електропроводи. Няколко южни щата са в плен на лошо време, съпроводено на места от градушка с големината на топка за голф. Четирима души са в неизвестност.

Националната метеорологична служба на САЩ потвърди, че торнадо е причинило разрушения на около 100 км североизточно от столицата на Мисисипи град Джаксън. За щети от него се съобщава и в градовете Силвър Сити и Ролинф Форк.

Кметът на Ролинг Форк разказа пред местна телевизия, че след като минало торнадото, не могъл да излезе от къщата си, защото електропроводите наоколо били съборени. По думите му спешни екипи се опитват да закарат пострадали до болници. Засега няма данни колко са ранените.

Местен шериф съобщи за течове на газ и затрупани хора под развалини. Съобщава се и за служители на полицията, които са в неизвестност. Властите в Мисисипи обособиха подслони заради бурите.

Вчера през деня кола беше отнесена от придошли води, а двама от пътниците в нея се удавиха. До трагедията се стигна в резултат на поройни дъждове, обхванали югозападната част на друг южен щат - Мисури. Властите съобщиха, че в автомобила е имало шестима младежи. Колата била отнесена, когато те опитали да преминат мост над придошли води.

Четирима от тях успели да се излязат от водата. Около шест часа по-късно са намерени телата на две момчета от колата - на 19- и 20-годишна възраст. Водачът на автомобила обяснил, че заради пороя не могъл да види, че мостът е под вода.

В друг окръг на Югозападно Мисури се издирва жена - чиято кола също беше отнесена при наводнения. Засега е открито само кучето ѝ, но от нея няма и следа, съобщиха властите. Двама души, пътували в същото превозно средство, са спасени. Спасителните екипи възнамеряват да претърсят района, включително с лодки.

Снимки: БГНЕС

За последните 24 часа над някои части на Южно Мисури се изсипаха валежни количества от близо 3 см дъжд. В Тексас се съобщава за предполагаемо торнадо.

Предупреждения за торнадо са в сила за част от Арканзас, Луизиана, Мисисипи и Тенеси. За някои части на Тексас, Олкахома, Мисури и Илинойс има издадени предупреждения за опасни бури, съпроводени от силен вятър и градушки.

По последни данни снощи над 28 000 домакинства са останали без електричество в Арканзас, Мисисипи и Тенеси.

Губернаторът на Луизиана предупреди населението да се подготви за опасност от торнадо и лошо време с бури и градушки.

Снимка: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорката на Александра Фейгин: В момента търсим нов хореограф, който да работи със Саша
Треньорката на Александра Фейгин: В момента търсим нов хореограф, който да работи със Саша
Владимир Илиев и Милена Тодрова грабнаха титлите и в преследванията на държавното по биатлон
Владимир Илиев и Милена Тодрова грабнаха титлите и в преследванията на държавното по биатлон