НОВИНИ

Тръмп заплаши да спре парите за СЗО

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:54, 08.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Близо 2000 починали в САЩ през последните 24 часа. Това е и най-големият брой жертви в света за едно денонощие. Броят на заразените в страната надхвърли 400 000 души.

В напрегнатата обстановка президентът Доналд Тръмп заплаши да прекрати финансирането за Световната здравна организация. Той я обвини за това, че му е препоръчала да не затваря границите си за граждани на Китай, откъдето тръгна заразата.

Кампусът на един колеж в Лонг Айлънд се превръща в полева болница с над хиляда легла за пациенти с COVID-19.

Мегаполисът Ню Йорк, където животът е застинал, стана епицентър на заразата в щата, както и в света.

По данни на университета "Джон Хопкинс" там има около 77 000 регистрирани случаи, над 4000 починали и до момента нито един оздравял пациент.

Щатът Ню Йорк е водещ в страната с над 140 000 заразени и 5500 смъртни случая. В кризисната обстановка не спират критиките срещу президента за забавени мерки срещу разпространението на заразата.

Доналд Тръмп прехвърли топката към Световната здравна организация. Той написа в Туитър, че СЗО са „оплескали нещата" и заради пристрастие към Китай не са предупредили навреме САЩ да не допускат китайски граждани на своя територия. Последва и заплаха.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те прецениха грешно нещата. Трябваше да предупредят месеци по-рано. Ще огледаме ситуацията внимателно и ще спрем парите, които даваме за Световната здравна организация.

Минути по-късно Тръмп се отрече от думите си за спиране на парите, но не и от критиките.

„Все още сме в острата фаза на пандемията и сега не е време да се спират средства", каза регионалният директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге.

Иначе, докато, все повече американски щати налагат карантина, нюйоркчани ръкопляскат всяка вечер на медиците, героите на деня, а из града не спира да звучи прочутият хит на Франк Синатра - като надежда за по-добри дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 62 000 безработни от началото на извънредното положение
Близо 62 000 безработни от началото на извънредното положение
50 кг тютюн и машина за рязането му иззе пловдивската полиция
50 кг тютюн и машина за рязането му иззе пловдивската полиция