НОВИНИ

Трима българи в Топ 200 на световната ранглиста

григор димитров стана член съвета играчите атр
bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 20.03.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Участието на Григор Димитров в Индиън Уелс приключи рано, след като първата ни ракета получи травма в коляното по време на двубоя си от втория кръг срещу Джейсън Кублер и беше принуден да се откаже от турнира. Tова доведе до спад от две места в световната ранглиста на топтенисиста ни и от днес той заема 27-о място в ранглистата, след като беше изпреварен от Алехандро Давидович Фокина и Себастиан Корда. Карлос Алкарас си върна първата позиция, след като триумфира в Индиън Уелс.

Позитивното за Григор Димитров е, че той отпадна на старта в Маями през 2022 г. и сега има шансове да си възвърне изгубения актив, ако запише няколко победи в турнира във Флорида, където досега никога не е преминавал фазата на осминафиналите.

Адриан Андреев и Димитър Кузманов се завръщат в топ 200 и по този начин България отново има трима тенисисти (заедно с Григор Димитров - №27) сред най-добрите 200 в света. Това е факт благодарение на добрите изяви на Андреев на Чаланджъра в Секешхервар (Унгария), където достигна до четвъртфиналната фаза.

Въпреки, че не успя да продължи по-напред в турнира, софиянецът отбелязва прогрес от 7 места, изкачвайки се до 197-ата позиция, с което се приближава към своето върхово класиране (№189). Само на едно място зад него се намира третата ни ракета при мъжете Димитър Кузманов, който през изминалите две седмици не взе участие в нито един турнир, но за сметка на това прогресира с 4 позиции до №198.

Александър Лазаров, който наскоро достигна рекордно класиране, днес отстъпва с 8 места и вече е №285.

С най-забележителен скок през тази седмица може да се похвали 18-годишният Янаки Милев, който миналата неделя завоюва своята първа професионална титла при мъжете на турнира от категория ITF М15 в Анталия. Този успех му осигури изкачване от цели 126 позиции и ново върхово класиране под номер 672.

Не толкова позитивна обаче е ситуацията при най-добрата ни представителка при дамите Виктория Томова, която регресира при тазседмичното обновяване на световната класация. Днес българката отбелязва спад от 5 места до 96-ата позиция в света, след като допусна поражение в четвъртфиналите на ITF турнира в Търнава.

Елена Рибакина, която спечели титлата в Индиън Уелс, надигравайки последователно световните номер едно и две - Ига Швьонтек и Арина Сабаленка, е състезателката, която отбелязва най-значим прогрес в класацията на WTA.

След като досега заемаше рекордното 10-о място, шампионката от Уимбълдън от днес е номер 7 с света. На върха сериозен аванс запазва Ига Швьонтек, която разполага с над 3000 точки преднина спрямо втората Сабаленка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Пари за бизнеса от Плана за възстановяване и устойчивост
"Питай експерта": Пари за бизнеса от Плана за възстановяване и устойчивост
Спешна помощ: Сигналът е за обърната кола в Алдомировското блато, мигрантите са общо 15
Спешна помощ: Сигналът е за обърната кола в Алдомировското блато, мигрантите са общо 15