НОВИНИ

Тур дьо Франс - очаква ни историческо състезание със старт в Италия и финал извън Париж

Може ли някой да спре Погачар за трета титла от Тур дьо Франс?

тур дьо франс очаква историческо състезание старт италия финал извън париж
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:55, 29.06.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-престижното колоездачно състезание в света Тур дьо Франс 2024 започва днес в италианския град Флоренция. Надпреварата стартира с много изявен фаворит - словенецът Тадей Погачар (UAE Team Emirates), който ще преследва третата си титла от Тура.

Преди малко повече от месец 25-годишният Погачар разби конкуренцията на Джиро д'Италия и спечели генералното класиране с почти 10 минути преднина пред преследвачите. Сега той е решен да постигне рядък дубъл - титли от Джирото и Тура в една година. За ужас на неговите конкуренти, Погачар твърди, че се намира в дори по-добра форма от месец май.

"Никога не съм се чувствал толкова добре на колелото. Направих крачка напред след Джирото и съм в по-добра форма, отколкото очаквах", заяви Погачар, който спечели Тур дьо Франс през 2020 и 2021.

Шампион в последните две издания на Тура стана Йонас Вингегор (Visma-Lease a Bike). Преди три месеца датчанинът получи контузия след тежко падане на състезание в Баската провинция, след което не стартира в Джирото. Доскоро той бе считан за фаворит за трети пореден успех във Франция, но страхотната форма на Погачар и въпросителните около състоянието на Вингегор правят словенеца фаворит. При всички положения феновете на колоезденето могат да се надяват на нова атрактивна битка между двамата талантливи състезатели.

Датчанинът иска преди всичко да се наслади на присъствието си на този голям старт. Той подчерта, че е "работил добре" и че не е "в лоша форма". Вингегор заяви, че не иска да си поставя като цел триумфа в обиколката.

„Моята амбиция е да направя възможно най-доброто в генералното класиране, падането беше много тежко и участието ми сега, го приемам като бонус", каза шампионът от Тур дьо Франс 2022 и 2023.

Други претенденти за титлата са Примож Роглич, който е трикратен шампион от Вуелта а Еспаня и има титла от Джирото, но никога не е печелил Тура, както и белгиецът Ремко Евенепул (шампион от Вуелтата през 2022). Те двамата обаче също пострадаха при падането в Баския и формата им е под въпрос. От друга страна фактът, че Вингегор, Роглич и Евенепул пропуснаха Джирото ще им даде повече свежест в краката, докато Погачар има натрупани доста километри в последните месеци.

Тур дьо Франс 2024 ще бъде исторически, защото за първи път в 111-годишната традиция на състезанието, последният етап няма да бъде в Париж или околностите на френската столица. Причината е подготовката на Париж за Олимпийските игри, които започват пет дни след края на Тура. Вместо това, колоездачите ще финишират край Лазурния бряг.

Също така надпреварата стартира в Италия за първи път в историята, а маршрутът минава и през държавата-джудже Сан Марино, която ще бъде 14-та страна, посетена от Тур дьо Франс. В първия етап, който ще бъде хълмист, състезателите ще изминат 206 километра от Флоренция до Римини, след което ще имат още два етапа в Италия. В четвъртия етап те ще пресекат границата между Италия и Франция през Алпите, започвайки от Пинероло и завършвайки във Валоар.

Общо колоездачите ще преминат 3498 километра, а почивните им дни ще бъдат на 8 и 15 юли. Финалният 21-ви етап ще бъде бягане по часовник от Монако до Ница (33,7 километра).

Тур дьо Франс 2024 ще се проведе в периода 29 юни - 21 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как украински бежанци търсят работа у нас?
Как украински бежанци търсят работа у нас?
Преди изборите във Франция: Ключов момент за страната и за президента Макрон
Преди изборите във Франция: Ключов момент за страната и за президента Макрон