Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:35, 30.11.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Балкани
сривът турската лира засили интереса българите шопинг туризма
Слушай новината

Изпадналата в криза турска лира достигна ново историческо дъно, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да се откаже от неортодоксалните си възгледи и опасенията си относно бъдещата политика на Централната банка на САЩ.

Тя спадна с над четири процента до 13,43 за долар след поредицата от понижения на лихвените проценти от септември насам заради натиска на Ердоган.

Турската лира се срива, хората в страната протестират срещу обезценяването ѝ

Противно на общоприетото мислене за икономиката, турският президент се обявява против високите лихвени проценти, като твърди, че те предизвикват висока инфлация.

В интервю, публикувано в понеделник, Ердоган заяви, че никога няма да се застъпи за повишаване на лихвените проценти въпреки новата валутна криза и необузданата инфлация.

През октомври ръстът на потребителските цени достигна почти 20%, а официалните данни, публикувани в петък, се очаква да покажат, че през ноември инфлацията отново се е повишила.

Турската лира падна до рекордни нива

От началото на 2021 г. лирата е загубила близо 45% от стойността си спрямо долара.

Основният лихвен процент беше намален от 19% през септември на 15% след три решения на Централната банка.

Във вторник вечерта върху слабостта на лирата изглежда повлияха и опасенията, че Федералният резерв на САЩ може да затегне паричната политика по-рано от очакваното.

Но турската валута вече губеше стойност спрямо долара, след като в местна медия се появи информация, според която ръководителят на отдела за пазарите на Централната банка вече не изпълнява длъжността си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалшива бомбена заплаха затвори центъра на Скопие
Фалшива бомбена заплаха затвори центъра на Скопие
Много студено ще бъде утре сутрин с температури до минус 10 градуса
Много студено ще бъде утре сутрин с температури до минус 10 градуса