НОВИНИ

Учтива, талантлива и от стомана - заветите на семейството на Ема Радукану

учтива талантлива стомана заветите семейството ема радукану
bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 13.09.2021
Чете се за: 07:00 мин.
Голям шлем
Слушай новината

Роди се нова звезда. И тя се казва Ема Радукану. Под прожекторите на тенис кортовете в Ню Йорк изгря 18-годишната състезателка, която триумфира във финала на US Open. Младата тенисистка надигра Лейла Фернандес от Канада, за да се превърне в първата жена от Великобритания, победителка в турнир от Големия шлем за последните 44 години.

Ема Радукану счупи няколко рекорда. Тя стана най-младата финалистка в Шлема след Мария Шарапова на Уимбълдън през 2004 година.

Талантливата тенисистка е родена в Онтарио, Канада, на 13 ноември 2002 година, в семейството на Иън и Рене Радукану, румънец и китайка, финансови експерти, които се местят в Лондон докато дъщеря им е едва на 2 години.

Установяват се в Бромли, Югоизточен Лондон, където Ема започва да се занимава с тенис на 5 години. Живеят на глуха улица, където заедно с баща си се упражняват по време на локдауна, а единият гараж от къщата е превърнат в своеобразен фитнес.

Ема е отлична ученичка, като математиката и икономиката ѝ се отдават особено, а това ѝ помага и на корта.

Как Ема Радукану се превърна в една от най-големите звезди в тениса?

„Разбрах, че това ми помага много на корта, заради начина, по който мога да усвоя много повече информация. Смятам, че на корта съм тактически по-проницателна от много други“, споделя самата Радукану в интервю за сайта на Ролан Гарос.

Чаровницата тренира от 10- до 16-годишна в тенис центъра на Бромли. Мениджърът на съоръжението Джеймс Карлтън обяви пред Sky News, че тя е невероятно целенасочена и решителна: „Центърът е в непосредствена близост до нейното училище, затова тя идваше преди, след, а понякога и по време на училище. Често сме я виждали да пише домашните си между заниманията. Идваше всеки ден и когато беше на корта, личеше, че влага всичко от себе си.“

Родителите ѝ са изиграли ключова роля за нейното развитие. Те неуморно я насърчават да участва в различни дейности след училище от най-ранна възраст - балет, ски и конна езда, колоездене.

„Семейството ми от страна на майка ми, когато пътувам до Китай, виждам колко са психически издръжливи. Сякаш нищо не може да ги сломи. Бих казала, че притежавам голяма част от вдъхновението си от нея. Майка ми работи изключително много."

Докато майката на Ема Радукану има репутация на човек, който е разумен, един от бившите ѝ треньори каза пред The ​​Daily Telegraph, че баща ѝ е малко по-ексцентричен за тенис средите, позовавайки се на предложението му Ема да има различен треньор за всеки елемент от играта, подобно на професионален голфър.

Иън Радукану само повдигнал вежди, след като уволнил треньора ветеран Найджъл Сиърс, дори след като дъщеря му достигна четвъртия кръг на Уимбълдън това лято, въпреки че беше едва на 338-о място в световната ранглиста.

Бащата на Радукану е човек, който мисли извън рамките. Като треньор той предизвиква всички останали - неговият възглед е, че треньорът не знае непременно всичко.

За съжаление, майката и баща не изгледаха успеха на своята дъщеря в Ню Йорк. Те не присъстваха на живо това лято, за да проследят триумфа на Ема Радукану заради бюрократичните спънки по пътуването, както и заради нарастващите случаи около пандемията.

Родителите ѝ бяха на повече от 5000 километра от нея в звездния ѝ миг. Но въпреки това, също толкова близо, колкото винаги са били.

Изглежда, сякаш биха могли да положат повече усилия, когато става въпрос за поддържане на връзка със своята дъщеря. Самите те обаче спазват някакви правила, оставайки далеч от тенисистката, дори и онлайн, независимо от безусловната си подкрепа.

Невероятната приказка на Ема Радукану завърши с титлата на US Open

„Имах няколко съобщения от съучениците си. Много е приятно, че оставаме в контакт, дори и след като вече не сме заедно. Но моите родители останаха невидими за мен след мача (смее се). Писах им съобщения, но те не отговаряха, дори и когато бяха онлайн. Това означава нещо“, сподели самата Радукану след победата си на четвъртфиналите на турнира.

Независимо от тяхното отсъствие, тенис звездата е заобиколена от жизненоважния за нея треньорски екип, който дори от дистанция ѝ помага да се фокусира върху представянето си.

В тима, който има заслуги за триумфа, влиза Андрю „Флекс“ Ричардсън, нейният треньор от дните ѝ в центъра в Бромли, физиотерапевтът Уил Хърбърт, бившият тенисист и агент Кристофър Хелиър, капитанът за Дейвис къп, Леон Смит и Иън Бейтс, представител на Британската тенис асоциация.

„Говоря с родителите си. Всъщност не говорим толкова много за тенис, но те просто искат да знаят как съм в тези моменти и, знаете ли, бих искала всички да можем да празнуваме заедно. Те да бъдат с мен и да преживеят същото, което и аз преживявам. Но те ме гледат от вкъщи и са много горди“, сподели Ема Радукану след успеха си.

„Баща ми ми каза, че съм по-добра, отколкото той е смятал. Трудно е да му се хареса човек. Затова думите му са успокоителни за мен“, каза още младата състезателка, наследила най-доброто от родителите си и израснала в семейство, в което продължават да тачат своите културни корени.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха пътя Асеновград - Смолян заради катастрофа
Затвориха пътя Асеновград - Смолян заради катастрофа
Даниил Медведев и Стафнос Циципас се класираха за финалите на АТР
Даниил Медведев и Стафнос Циципас се класираха за финалите на АТР