НОВИНИ

Невероятната приказка на Ема Радукану завърши с титлата на US Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:14, 12.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
невероятната приказка ема радукану завърши титлата open
Слушай новината

18-годишната Ема Радукану е новата шампионка при жените на US Open, след като във изцяло тийнейджърски финал надигра с 6:4, 6:3 канадката Лейла Фернандес.

Това беше мечтания завършек на приказката за 150-та в света британка, чието участие в Ню Йорк стартира преди три седмици в квалификациите.

Радукану обаче извървя целия път до края, печелейки десет последователни срещи без да загуби сет, за да се превърне в първата квалификантка в историята, която триумфира в турнир от Големия шлем.

Тенисистката от Великобритания се превърна и в най-младата шампионка в Шлема от Мария Шарапова насам, която на 17-годишна възраст спечели Уимбълдън през 2004 година.

Радукану влезе по-добре във финала и стигна до пробив още при първия сервис гейм на Фернандес. Канадката обаче реагира моментално и успя да се върне в битката за първия сет, изравнявайки за 2:2. Британката отново дочака своя миг в десетия гейм, когато при 5:4 в нея полза тя пропусна три сетбола, преди най-накрая да затвори първата част, печелейки 19-ия си последователен сет на тазгодишния US Open.

Във втората част Фернандес първа реализира пробив, повеждайки с 2:1, но Ема отговори със серия от четири безответни гейма, за да се доближи само на гейм от триумфа при 5:2. В осмия гейм Радукану пропусна два мачбола, което я принуди да сервира за титлата при 5:3. При 30:40 британката разкървави коляното си, което наложи срещата да бъде прекъсната за 3-4 минути, но след това тя се върна и отрази два брейкбола, преди най-накрая да сложи точка на спора с ас, който ознаменува първата титла за Великобритания в Големия шлем при жените от 1977 година насам.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мика Зайкова: Няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв.
Мика Зайкова: Няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв.
Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на НС в понеделник
Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на НС в понеделник