НОВИНИ

УЕФА добави дъгата на логото си

уефа забраниха германците осветят bdquoалианц аренаldquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:06, 23.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

УЕФА добави дъгата на логото си, защитавайки решението да откаже позволение на „Алианц Арена“ в Мюнхен да бъде оцветен в същите цветове в протест на приетите закони срещу ЛБГТК малцинството в Унгария.

В свое изявление, Европейската футболна централа заяви, че „е горда да носи цветовете на дъгата“, символ на ЛБГТК обществото, но остава зад решението си, казвайки, че молбата на град Мюнхен да илюминира стадиона е „политическа“.

Германия ще играе с Унгария на „Алианц Арена“ в сряда вечер в последния ден от груповата фаза на Евро 2020.

„Молбата сама по себе си беше политическа, свързана с присъствието на унгарския национален отбор на стадиона за двубоя тази вечер с Германия“, казаха от УЕФА.

Европейската централа добави, че дъгата е „символ, който въплъщава нашите основни ценности, промотирайки всичко, в което вярваме – едно по-справедливо общество, толерантно към всички, независимо от техния произход, вяра или пол“.

И настоя, решението да откаже молбата на Мюнхен не е политическо, казвайки, че „дъгата не е политически символ, но знак на твърда отдаденост за по-разнообразно и инклузивно общество“.

Молбата на Мюнхен да илюминира стадиона в баварската столица дойде, след като унгарското правителство одобри забрана за „промотирането“ на хомосексуалността и половите промени към малцинствата – решение, което критиците казват, че е дори по-сурово от руския закон за „гей пропаганда“.

Миналата година, хомосексуалните двойки също получиха забрана да осиновяват деца – мярка, която доведе до критики на правителствената политика от унгарска спортна личност – вратаря на националния отбор Петер Гулачи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна: Проблеми с боклука в града няма
Кметът на Варна: Проблеми с боклука в града няма
Президентът Радев ще участва в заседанието на Европейския съвет на 24 и 25 юни
Президентът Радев ще участва в заседанието на Европейския съвет на 24 и 25 юни