НОВИНИ

Украйна затяга мерките срещу бягащите от военна служба

украйна затяга мерките бягащите военна служба
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:10, 09.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Парламентът на Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват военна служба, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това стана в момент, когато Украйна е изправена пред сериозен недостиг на войници, които да се борят срещу нахлулите на нейна територия руски войски.

Текстът, който бе подкрепен от мнозинството депутати, но още не е подписан от президента Володимир Зеленски, за да влезе в сила като закон, включва увеличаване на глобите за нарушителите и позволява на властите да ги задържат за до три дни.

Словакия съобщи днес, че броят на украинците в мобилизационна възраст, които пресичат незаконно словашката граница, се е увеличил повече от два пъти за една година, предаде АФП. По данни на словашката служба за гранична охрана 338 украинци са били задържани, а след това пуснати на свобода на границата през първите 4 месеца на годината. За същия период на миналата година броят им е бил 166.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес приетия вчера от Върховната рада законопроект за удължаване с 90 дни на военното положение и общата мобилизация в Украйна, предаде Укринформ.

Вчера Върховната рада одобри законопроект, който дава позволение на някои затворници да се включат в армията. До дни се очаква да влезе в сила нов закон, който намалява минималната възраст за военна мобилизация.

Тези ходове говорят за нарастващото безпокойство на Киев и съюзниците му заради превъзходството на Русия на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
48-годишен шофьор е задържан в центъра на София след гонка с полицията
48-годишен шофьор е задържан в центъра на София след гонка с полицията
Тежка катастрофа в района на Копяновец
Тежка катастрофа в района на Копяновец