Унгарската прокуратура започва разследване за правителствено участие в аферата „Пегас“

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:48, 22.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
унгарската прокуратура започва разследване правителствено участие аферата bdquoпегасldquo
Слушай новината

Унгарската прокуратура е започнала разследване на твърденията, че правителството използва шпионски софтуер, произведен от Израел, за да следи стотици телефонни номера, включително тези на журналисти.

"Задачата на разследването е да установи фактите и дали ако е така, какво престъпление е извършено", се казва в изявление на регионалната прокуратура на Будапеща. Разследването последва няколко жалби и е по подозрение за „събиране на неразрешена тайна информация".

Унгария е единствената държава от ЕС, посочена като потенциален потребител на шпионския софтуер „Пегас“, със стотици цели, включително журналисти, адвокати и други публични фигури.

Унгарските власти отхвърлиха обвиненията, наричайки ги "необосновани". Вътрешният министър Шандор Пинтер заяви по-рано, че Унгария "винаги е действала в съответствие със закона", а външният министър Петер Сиярто настоя, че правителството "не знае за такова събиране на данни".

Шпионски игри: Софтуерът "Пегас" е следил над 50 000 телефонни номера

Критиците отдавна обвиняват наричащия сам себе си "нелиберален" унгарски премиер Виктор Орбан в подкопаване на основните права, включително свободите на пресата, откакто пое властта през 2010 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт
Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт
БНБ прие Насоки относно рисковите фактори за пране на пари и финансиране на тероризма
БНБ прие Насоки относно рисковите фактори за пране на пари и финансиране на тероризма