НОВИНИ

Универсално зарядно устройство в Евросъюза от 2024 година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:27, 04.10.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Още
страните постигнаха съгласие единно зарядно мобилните телефони 2024
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с порт за зареждане USB от тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да са снабдени с такъв порт. Новият закон беше приет на пленарно заседание в Страсбург днес с 602 гласа „за“, 13 гласа „против“ и 8 гласа „въздържал се“. Той е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични алтернативи на потребителите.

Съгласно новите правила потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти, тъй като ще могат да използват едно единствено зарядно за цяла гама от малки или средни преносими електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които позволяват бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост на зареждане, т.е. потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 г., за да се избегне неблагоприятното въздействие върху потребителите и околната среда. По този начин ще отпадне и т.нар. ефект на технологична „зависимост“, при който потребителят става зависим от един производител.

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства, което ще им позволи да видят по-лесно дали зарядните устройства, с които разполагат, са съвместими. Купувачите също така ще могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство, заедно с новия продукт.

Тези нови задължения ще доведат до по-дълготрайна употреба на зарядните устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в ЕС представляват около 11 000 тона електронни отпадъци годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва: Над 200 000 души вече са мобилизирани
Москва: Над 200 000 души вече са мобилизирани
Съветът на Европа иска от България законодателство за смяна на пола и защита на ЛГБТИ лицата и ромите
Съветът на Европа иска от България законодателство за смяна на пола и защита на ЛГБТИ лицата и ромите