НОВИНИ

Уроци онлайн и по телевизията за децата в Белгия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:35, 13.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Общество

Брюксел ще осигури 37 милиарда евро за борба с коронавируса. Европейската комисия представи днес пакет от мерки за подпомагане на държавите-членки за справянето с последиците от пандемията. Според Урсула фон дер Лайен засега няма причина за затваряне на граници.

От полунощ тази нощ в Белгия влизат в сила строги мерки срещу коронавируса. Затварят се всички ресторанти, кафета, дискотеки, кина, театри, концертни и спортни зали. Остават да работят само хранителните магазини, аптеките и зоомагазините. Останалите търговски обекти могат да работят през седмицата, но не и през уикенда. Учебният процес в училищата спира, но те остават отворени и ще организират занимални за децата, чийто родители нямат възможност да работят от вкъщи.

Софи Вилмес - министър-председател на Белгия: Ще има занималня, особено за децата на хората, които работят в здравеопазването и обществената сигурност. Също така и за децата, които обикновено се гледат от баби и дядовци. Напомням ви, че най-рисковата група са възрастните хора. Така че не оставяйте децата си на баби и дядовци. Водете ги в занималните в училище.

Във Фландрия правителството смята да организира учебни занятия по обществените телевизия и радио и онлайн. Всички предприятия, които трябва да затворят, ще получат от фламандското правителство еднократна премия от 4000 евро. С половин година се отлага плащането на данъци и
осигуровки от самоосигуряващите се лица. Банките ще отпускат по-лесно кредити с ниски лихви.

Личните лекари в страната вече не приемат пациенти в кабинетите си, а дават консултации по телефона и издават медицински бележки по имейл. Под карантира се поставят не само хората с коронавирус, но и пациентите със сезонен грип. Старческите домове са затворени за посещение, а всички болниците в страната трябва да освободят част от леглата си за пациенти с КОВИД 19. Полицията получава повече правомощия да следи и глобява да спазването на мерките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дистанционно обучение от понеделник (ОБЗОР)
Дистанционно обучение от понеделник (ОБЗОР)
Цените на хранителните продукти не са се повишили
Цените на хранителните продукти не са се повишили