НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен е готова да се бори за втори мандат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:32, 19.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
урсула фон дер лайен специално бнт призовавам българия румъния бъдат приети шенген
Слушай новината

Урсула фон дер Лайен е готова да се бори за втори мандат като председател на Европейската комисия. Германката обяви това в Берлин на заседание на нейния Христистиян демократически съюз (ХДС). Фон дер Лайен каза, че има и подкрепата на сестринската партия на ХДС от Бавария - Християн социалния съюз (ХСС). Двете германски партии са част от Европейската народна партия (EНП), която в момента разполага с най-много евродепутати в Европейския парламент.

"Вземам много съзнателно и добре обмислено решение - бих искала да се кандидатирам за втори мандат и съм много благодарна, че Християндемократическият съюз ме издигна за водещ кандидат на Европейската народна партия", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Председателят на Европейската комисия по излъчва по принцип от най-голямата европейска партия. Европейските избори тази година ще бъдат през юни. Според социологическите проучвания до сега има шанс ЕНП да остане най-голямата европейска партия, което означава, че фон дер Лайен има големи шансове да остане председател на Европейската комисия. ЕНП ще проведе своя партиен конгрес в началото на март в Букурещ. Тогава фон дер Лайен ще бъде официално подкрепена като кандидат на ЕНП за председател на Евроейската комисия.

Решението на фон дер Лайен не е изненадващо. Очакванията са, ако германката бъде подкрепена за втори мандат, тя да промени част от сегашните строги политики на ЕК, свързани със Зелената сделка и да отдели повече внимание на съвместната европейска сигуронст. На Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица фон дер Лайен каза, че би предложила създаването на нов пост в Еврокомисията - еврокомисар по сигурността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС стартира военноморската си мисия за сигурност в Червено море
ЕС стартира военноморската си мисия за сигурност в Червено море
Две деца бяха отвлечени при кражба на кола в Дупница
Две деца бяха отвлечени при кражба на кола в Дупница