НОВИНИ

В Омуртаг обявиха частично бедствено положение заради липсата на вода

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 16.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Омуртаг обявиха частично бедствено положение до 9 септември заради липса на вода. Жителите излязоха днес отново на протест срещу безводието и настояха за адекватни мерки.

Михаил Михалев живее в къща в центъра на Омуртаг и разчита единствено на чешмата в двора, тъй като вода до третия етаж почти не стига дори в часовете, когато я има. От години мъжът е принуден да поддържа 200-литров резерв, а за пиене си купува.

Михаил Михалев: Хубаво е, че тази външна чешма бавно тече, обаче пълним туби, бидони. Това е истината.

В някои населени места в общината вода се подава веднъж на пет дни, а в Омуртаг - едва за няколко часа през три-четири дни.

Гинка Захариева: Къщата ни няма резервоар за вода и само сме на кофи, канчета, бързовари. Когато има вода, ти не можеш да отидеш нито на гости, нито да предприемеш нещо друго.

Славка Иванова: Прехвърлят се отговорностите от една институция на друга, а ние обикновените граждани сме посредата. Много е трудно без вода да се живее.

В началото на месеца след среща с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков беше приет план за решаване на хроничната липса на вода, с която Омуртаг се бори от години.

Хората подозират, че Община Омуртаг не може да се справи със задачите, поставени от министерството, за решаването на проблема с безвoдието. Те настояват част от препоръките да бъдат възложени на ВиК Търговище. Към момента обаче от дружеството отказаха коментар по темата.

Магдалена Славова, гражданско сдружение "Вода за Омуртаг": Помпените станции на Омуртаг, които работят от системата Ястребино, не могат да превеждат водата, която идва от пречиствателната станция, тъй като тяхната функционалност не е възстановена. Те са собственост на община Омуртаг и задължението е на община Омуртаг да ги вкара във функционална годност. Те не успяха да се справят 9 месеца. Ние настояваме ВиК Търговище да извърши тези задачи, тъй като показаха, че имат желанието и капацитета да го извършат.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг: От страна на община Омуртаг всичко възможно се прави за възстановяване на помпената станция. Подали сме документите в Eнергопро за 72-часови проби. Оттам като излезе становище, след това ще съберем необходимите документи от пожарна и други документи и тогава вече ще можем да имаме ток в помпена станция Първи подем.

А дотогава от общината са направили искане за осигуряване на бутилирана вода от държавния резерв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Комбаков ще остане в баскетболния Берое и през новия сезон в НБЛ
Михаил Комбаков ще остане в баскетболния Берое и през новия сезон в НБЛ
Легендата на Астън Вила Джон Грегъри зарадва децата от школата на Локомотив Русе
Легендата на Астън Вила Джон Грегъри зарадва децата от школата на Локомотив Русе