НОВИНИ

Задържаните за шпионаж във Великобритания са били председатели на секции на изборите

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:17, 16.08.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Проверка в сайта на Централната избирателна комисия показва, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова няколко пъти са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон. Това означава, че са имали достъп до личните данни на хиляди избиратели. Как се избират членовете на комисиите в чужбина?

Две избирателни секции в Лондон няколко поредни избори са председателствани от обвинените в шпионаж Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Иванова е била и зам.председател на СИК, както и секретар. Едната секция е в сградата на българското посолство в Лондон, другата - в Ийлинг. Според посланика ни в Обединеното кралство те са били предложени от местната общност. Бернард Конфортов е един от изборните координатори на общността.

"Хората се самоорганизират в големите градове обикновени, формират се групи, избират се 6-7 човека комисии, които предлагат на посолството. Обикновено най-активните хора, обикновено те вземат председателската длъжност. Възможно е просто сами да са организирали група около тях и да са били предложени от групата и да са се предложили сами. Не са толкова официални нещата", заяви Бернард Конфортов - изборен координатор във Великобритания.

При заемането на местата в секционите комисии приоритет имат партийните предложения. Едва след това, ако има свободни, те се попълват от местни доброволци.

"Последните няколко години доброволци съзнателно се свързваха с партии, за да бъдат предложени от тях, за да могат да гарантират участието си", заяви Димитър Иванов - глобален координатор на Мрежата на изборните доброволци.

Сформираните групи от местни доброволци изпращат данните на своите кандидати до посолството - егн, телефон, имейл, адрес, образование.

"Няма никакъв механизъм за контрол на качеството какви са тези лица. Единствената проверка, която се прави, е дали имат избирателни права. Ние като наблюдатели минаваме една много по-сериозна проверка, отколкото председателите и членовете на СИК", заяви Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на ЦИК.

"По принцип би трябвало да има някакви изисквания, на практика няма, защото не са много хората, които искат да се захващат", заяви Бернард Конфортов - изборен координатор във Великобритания.

През 2021 г. Мрежата на доброволците предлага създаването на информационна платформа, която да обединява всички участници в изборния процес - като така се дава възможност за обратна връзка за представянето на всеки член на СИК.

"С официални акаунти с контролируема среда, с ясни правила на общуване, ескалиране на случаи, обявяване на нужди, отговор на тези нужди, а не просто някакви коментари във фейсбук, все пак това е централен държавен процес, не покана за коктейл. Начинът, по който се набират участниците по този процес, той е непрофесионален този начин и и остана така през годините", заяви Димитър Иванов - глобален координатор на Мрежата на изборните доброволци.

Предложението за единната платформа обаче е останало само на хартия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград привлече под наем нападателя Бисмарк Чарлс от ЦСКА
Пирин Благоевград привлече под наем нападателя Бисмарк Чарлс от ЦСКА
Николай Михайлов и Жереми Петрис не тренират с Левски преди реванша с Апоел Беер Шева
Николай Михайлов и Жереми Петрис не тренират с Левски преди реванша с Апоел Беер Шева