НОВИНИ

В Париж ще отбележат 40 години от титлата на Яник Ноа от Ролан Гарос

Ноа е последният французин печелил втория турнир от Големия шлем

магдалена малеева поражение първия мач легендите ролан гарос
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 21.04.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Вторият турнир от Големия шлем за годината Ролан Гарос ще отбележи по специален начин 40 години от титлата на своя голям шампион Яник Ноа. На 5 юни 1983 година Ноа побеждава във финала Макс Виландер. От тогава нито един французин не е печелил трофея в домашния турнир.

Едно приключение, белязало поколения и историята на френския спорт, пише Le Parisien и с тъга отбелязва, че това е последният път, когато французин печели престижното състезание.

„Победата на Яник през 1983 г. даде посока на моя живот", казва голямата шампионка на Франция Амели Моресмо, която черпи вдъхновение от тенис легендата за своята кариера. Морезмо е директор на турнира. Тя обяви, че са решили да кръстят традиционния благотворителен ден в последната събота преди началото на състезанието "Ден на Яник Ноа".

"На следващия ден, когато вдигнем завесата за новото състезание, ще бъде открита фреска в знак на почит към многообразието на спортиста и артиста Яник Ноа", обяви Морезмо.

Освен като голям тенисист, французинът е популярен в страната си и като певец, както и като участник в много благотворителни кампании.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Yannick Noah (@yannicknoah)

„Ще запазим няколко изненади, но ще има нещо хубаво и наистина ще си струва да дойдете“, каза още Морезмо на пресконференция днес, като най-вероятно Ноа ще изпълни някое от своите парчета. Турнирът ще се проведе от 28 май до 11 юни в Париж.

Днес също така стана ясно, че вечерната сесия на тази година ще бъде изместена с половин час по-рано. "Тя ще започне в 20.00 местно време с интерактивно шоу, а първата точка ще бъде изиграна в 20.30", обяви Морезмо на пресконференция. Миналата година играчите на корта "Филип Шатрие" започваха да загряват в 20.45, а програмата беше доста критикувана заради липсата на обществен транспорт в случай на късен край на мача. Парижкото метро спира да работи около 1:15 сутринта. 

 

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия поиска задочен арест за българския журналист Христо Грозев
Русия поиска задочен арест за българския журналист Христо Грозев
Иззеха от търговската мрежа над 5600 електронни цигари на основата на марихуана
Иззеха от търговската мрежа над 5600 електронни цигари на основата на марихуана