НОВИНИ

Вандали отрязаха 12 новозасадени дървета в София

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 08.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Столична община установи изрязването на 12 новозасадени дървета в града. Сигналът е подаден от служители на Втора МБАЛ-София, които са видели отрязани новозасадени дървета в двора на лечебното заведение, както и 2 дървета на тротоара откъм бул. "Христо Ботев", съобщиха от общината.

Експерти от дирекция "Зелена система" на Столична община установиха цялостното изрязване на 12 дървета в основата, като за прикриване на деянието извършителите са стабилизирали стъблата и са поставили отново торбите около стволовете на дърветата.

12-те дървета в двора и другите 2 на тротоара са били в много добро състояние и са се развивали благоприятно. Дърветата са от вида явор, японска вишна, ликвидамбър, софора и др.

Преглеждат се записи от камерите на лечебното заведение. Сигнал за случая е подаден и към Второ РУ.

Дърветата са засадени през 2022 година по проект на Столична община за развитие на зелената система в града и намаляване на негативното влияние от изменението на климата, като допринасят за подобряване качеството на въздуха чрез създаване на изолационен пояс от гъсти храстови масиви и от ред дървета с плътни корони към бул. "Сливница".

Засадени са общо 102 броя храста и 13 броя дървета, като всички те се развиваха добре и бяха дали голям прираст. Дърветата са с поставени около стъблата торби, с което се поддържа постоянна почвена влажност.

Снимки: Столична община

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона победи Тотнъм и спечели трофея Жоан Гампер
Барселона победи Тотнъм и спечели трофея Жоан Гампер
Задочен спор: Премиерът и СЕМ размениха позиции
Задочен спор: Премиерът и СЕМ размениха позиции