НОВИНИ

Варненски митничари задържаха над 10 000 недекларирани стоки (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Сутрева
11:23, 24.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Митнически служители от Териториална дирекция "Митница" Варна задържаха над 10 000 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай.

Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки – уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за тях, внос от Китай за Румъния. Декларатор е българска фирма.

Стоките са представени за оформяне на митнически режим с процедурен код 42, което означава, че начисленото мито се заплаща при митническото оформяне в България, а ДДС е дължимо в държавата, за която е предназначена стоката – в случая Румъния. По метода „анализ на риска“ служители на Отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Варна селектират контейнера за щателна митническа проверка на 11 април 2024 г.

В хода на проверката митническите инспектори установяват, че реално наличното количество от всеки вид стоки е с около 10% повече от декларираното. Така освен описаните в митническите документи близо 138 000 артикула, митническите инспектори преброяват още 10 563 недекларирани стоки, идентични като вид с декларираните - пръскачки, фрези за гранит и метал, дискове за рязане на метал и полиране, шлифовъчни устройства, пистолети за силикон, гаечни ключове, клещи и други. Недекларираните стоки са задържани и по случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечното дерби ще се играе с ограничен капацитет за публика и при засилени мерки
Вечното дерби ще се играе с ограничен капацитет за публика и при засилени мерки
Съдът прекрати временно делото за клевета, заведено от Иван Гешев срещу Атанас Славов
Съдът прекрати временно делото за клевета, заведено от Иван Гешев срещу Атанас Славов