НОВИНИ

ВАС потвърди наличието на конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

бившият кмет благоевград атанас камбитов напуска герб
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 15.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд-Благоевград по казуса с установения конфликт на интереси на бившия кмет на града Атанас Камбитов.

Административно дело е образувано по жалба на Камбитов след като КПКОНПИ установи конфликт на интереси в качеството му на кмет, наложи му 10 000 лева глоба и отне в полза на държавата получена материална облага в размер на 87627 лв.

Производството пред КПКОНПИ срещу Атанас Камбитов е започнало по сигнал от орган на съдебната власт като са събрани данни, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на Камбитов с инициали Р.Ш.

В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той е провел извънредно Общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 - 2016 г.

Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на дружеството, по банков път.

В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му.

По този начин двата закупени през 2016 и 2017 г. имоти частна общинска собственост, преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на КПКОНПИ е в съответствие с материалния закон. Като е отхвърлил подадената жалба срещу оспорения акт, Административен съд - Благоевград е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Пловдив се самосезира заради втори случай на нахапано от питбул дете
Прокуратурата в Пловдив се самосезира заради втори случай на нахапано от питбул дете
Отровени са четири лешояда от защитен вид
Отровени са четири лешояда от защитен вид