НОВИНИ

ВАС върна на Висшия съдебен съвет казуса с отстраняването на Иван Гешев

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:01, 22.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
иван гешев поиска сваляне имунитета депутат заради търговия влияние
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Върховният административен съд възобнови производството по делото и се произнесе по същество. С решението си магистратите изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административното производство.

Делото беше образувано по жалби на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и СГД „Боец – България обединена с една цел“ срещу отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество предложението за отстраняване на главния прокурор.

Искането беше внесено от Янаки Стоилов през юли миналата година и поводът за него беше сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. След близо седем часа дебати ВСС остави без разглеждане предложението за започване на процедура по отстраняване на главния прокурор. Решението беше атакувано от служебния министър на правосъдието пред ВАС.

Делото обаче беше спряно след като в Конституционния съд беше образувано тълкувателно дело. В началото на февруари КС реши единодушно, че правосъдният министър може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, ако е налице тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Решението влезе в сила миналата седмица.

Тричленният състав на ВАС в днешното си решение пише, че съобразява задължителното тълкуване на Конституционния съд. Върховните магистрати приемат, че министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. И допълват, че ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав.

Магистратите оставят без разглеждане жалбата на СГД „Боец – България обединена с една цел" поради липса на правен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС разпореди задължително наличие на втора линейка по време на мачовете
БФС разпореди задължително наличие на втора линейка по време на мачовете
Плевен ще има нова мултифукционална спорта зала
Плевен ще има нова мултифукционална спорта зала