НОВИНИ

Великобритания изпраща ракетна система с голям обсег на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
09:44, 06.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км. Решението е било взето "в тясна координация" с Вашингтон. "Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени. Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели", " е мотивирал решението британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Ракетните системи за залпов огън М270 са сред диамантите в короната на британските военни възможности, изтъкват експерти на Острова. Установките могат да поразяват руската артилерия в Източна Украйна, но няма да окажат незабавен ефект върху бойните действия заради малките количества и необходимостта от обучение на украинските военни.

М270 има радиус на действие до 80 километра и изстрелва 12 ракети в минута. Обслужва се от тричленен екип, установката и превозното средство тежат 25 тона, максималната скорост на придвижване е 64 километра в час. Аналогични системи ще предостави и Вашингтон.

Битката за Донбас до голяма степен ще бъде решена от артилерията, коментира БиБиСи. Британските ракетни системи няма да позволят на Украйна да се противопостави на разрушителния ефект на руските оръдия и ракети, но ще даде възможност за точен ответен огън. Владимир Путин предупреди, че при снабдяване на Украйна със западни далекобойни ракети, ще последват удари по цели, които сега не са на прицел.

"Путин вече коментира ситуацията, която може да възникне във връзка с постъпването на нови оръжия. Мога само да добавя- колкото по-далекобойни оръжия доставяте, толкова повече ще отдалечаваме от наша територия линията, от която неонацистите могат да заплашват Руската федерация", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Президентът Зеленски е видял част от предните артилерийски позиции на Украйна при посещението си в Лисичанск на фронтовата линия.

"Бяхме в Лисичанск и Соледар. Горд съм с всеки, когото срещнах, с всеки, на когото стиснах ръката, с всеки с който общувах и подкрепих", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Лисичанск е разположен на хълм и ще има ключово значение за украинската отбрана, в случай че падне съседният стратегически град Северодонецк, който остава най-горещата точка в конфликта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв летен сезон прогнозират по Северното Черноморие?
Какъв летен сезон прогнозират по Северното Черноморие?
Атанас Атанасов е с 18 поредни победи в „Последният печели“
Атанас Атанасов е с 18 поредни победи в „Последният печели“