НОВИНИ

Украинският посланик е поискал с нота до МВнР оръжие за Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
09:30, 06.06.2022 (обновена)
5417
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският посланик у нас официално е поискал с нота от България оръжия за страната си. Виталий Москаленко каза пред БТВ, че до момента няма отговор от българското външно министерство. Преди месец парламентът одобри изпращането на военнотехническа помощ за Украйна, която изключва оръжия и боеприпаси.

От Външно министерство потвърдиха за "По света и у нас", че днес са получили нотата от украинското посолство и ще я препратят на компетентните институции, които имат пряко отношение по темата.

Искането на украинското посолство за предоставяне на въоръжение беше логична стъпка на Киев с оглед на това, че армията ни разполага със съветски образци въоръжение и техника, които имат и украинската. Страната ни потенциално може да предостави базовия танк Т-72, 152 мм гаубици, системите за залпов огън "Град", противовъздушните ракетни комплекси С-300 и Бук -М1, а така също тактически ракетен комплекс "Точка- У".

Пехотните подразделения са въоръжени и с БТР-и и МТЛБ-та.

Как България ще предостави въоръжение на Украйна на този етап не е ясно, след като на 4 май парламентът реши да окажем само военнотехническа подкрепа на Киев, която предвижда единствено ремонт на украинска техника в заводите "ТЕРЕМ".

Виталий Москаленко заяви, че наистина 80 танка от страната му ще се ремонтират у нас. От Министерството на отбраната заявиха за БНТ, че все още не е подписан договорът с Украйна за вида и броя въоръжение и техника, които ще се ремонтират в заводите "ТЕРЕМ", както и начинът по който ще се транспортират до България.

В момента политическите сили изчакват с коментари по създалата се дипломатическа ситуация.

От БСП заявиха, че има решение на НС, което трябва да се спази. Коментираха единствено от "Продължаваме промяната".

"Както знаете има решение на НС по темата, то е доста детайлно какво точно е одобрило НС и какъв мандат е даден на МС. Аз също научих сутринта за посланика и това, което са поискали, но не знаем подробности. Трябва най-вероятно да извикаме г-жа Генчовска да ни запознае с фактологията, тъй като нямаме данни и единствено сме чули това, което заяви публично посланикът", каза Настимир Ананиев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Впечатляващ брой медали за кикбоксьорите ни в Унгария
Впечатляващ брой медали за кикбоксьорите ни в Унгария
Служители в спешното в Самоков напускат заради агресията срещу тях
Служители в спешното в Самоков напускат заради агресията срещу тях