НОВИНИ

Весела Лечева честити Деня на българския спорт

Весела Лечева
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 17.05.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева публикува поздравителен адрес по повод Деня на българския спорт - 17 май.

Лечева се обърна към всички спортисти, треньори, деятели и приятели на спорта, за да им припомни, че на днешната дата преди 129 години в България пристигат "първите 10 швейцарски учители по физическо възпитание, които полагат основите на организираното спортно движение".

Официално 17 май е обявен за Ден на българския спорт през месец август 2006-а година с решение на Министерски съвет по предложение на Държавната агенция за младежта и спорта.

В поздравителния си адрес Весела Лечева пожела още много успехи на всички български спортисти в хода на настоящата предолимпийска година, както и на Игрите в Париж през 2024 година.

Ето и какво още се казва в публикацията на министъра на младежта и спорта:

"УВАЖАЕМИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ,

ДЕЯТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА СПОРТА!

За мен е чест да Ви поздравя по повод 17 май – Деня на българския спорт!

На тази дата с благодарност си припомняме, че през 1894 г. в София пристигат първите 10 швейцарски учители по физическо възпитание, които полагат основите на организираното спортно движение в България. А по предложение на Държавната агенция за младежта и спорта и с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година 17 май е обявен за Ден на българския спорт и за професионален празник на работещите в сферата на спорта.

Днес всички ние, спортистите, треньорите и хората, свързали живота и професионалния си път със спорта, сме единомишленици в общата ни цел да развиваме и утвърждаваме дълбоките традиции на българската спортна школа, защото България може да се гордее не само със своята хилядолетна история и културно-историческо наследство, но и с именитите ни спортисти, които покоряват световни върхове.

Скъпи спортисти, Вие неведнъж сте доказвали, че с трудолюбие, упоритост и воля няма непостижими цели и сте развявали българския трикольор на почетната стълбичка на големите спортни форуми. Вашето спортно майсторство и стремежът Ви към постигане на върховни постижения са достоен пример за младите ни спортисти, които вървят по Вашия път.

В предолимпийската година пожелавам успешна подготовка на всички наши спортисти и постигане на желаните цели. Вярвам, че на Олимпийските игри в Париж идната година ще имаме отново повод да изпитваме национална гордост.

Пожелавам Ви да сте здрави и успешни, да множите успехите на българския спорт и да отстоявате и в бъдеще спортната слава на България!

Честит празник на българския спорт!"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тротинетка избухна в жилището на музикант от "Ку-Ку Бенд"
Тротинетка избухна в жилището на музикант от "Ку-Ку Бенд"
Сигнали за бомби в над сто училища в Белград
Сигнали за бомби в над сто училища в Белград