НОВИНИ

Вицепремиерът Пеканов: Нашата версия на Плана за развитие е по-добра и по-амбициозна

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 23.07.2021
5237
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България, но не го внесе в Брюксел, за да изчака редовното правителство. Страната ни обаче остава сред последните членки на ЕС, които все още не са представили плана си. Как ще се отрази това забавяне и как трябва да разходваме предвидените европейски средства - темата в "Панорама" коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Още в началото на нашия служебен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България, обясни Пеканов.

Според мен, нашата ревизирана версия е доста по-добра от предишната, залага още по-високи амбиции. В крайна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и трябва да ги използваме по най-добрия начин.

В предишната версия на Плана имаше добри проекти, които бяха надградени, но имаше и много проблеми. Мисля, че успяхме да въведем много нови добри неща с това стават 57 проекта и 43 реформи, обясни Пеканов.

Апелирам към политическите партии за приемственост в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет обещава и затова трябва приемственост.

На въпрос дали той воюва със София заради заложените средства за столицата, вицепремиерът обясни, че според него, начинът, по който се развива страната не е добър от гледна точка на фокусирането в София.

Това винаги е била моята икономическа логика - прекаленото фокусиране на хора и ресурси в столицата е вредно за цялата страна. Видях неспособност на екипа на г-жа Фандъкова да намали ресурса за метрото, да намери някакви собствени средства, допълни Пеканов.

Той е категоричен, че образованието и науката са приоритетите, които обуславят дългосрочното бъдеще на една държава. Икономиките на знанието са тези, които просперират, подчерта Пеканов.

Видяхме много кадърни млади хора, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние трябва да направим всичко възможно да задържим повечето от тях. България трябва да се движи много по-бързо и не трябва да се фокусираме само върху Плана - да, той е важен ресурс, но от нас зависи как ще го използваме, подчерта Пеканов.

Видях и хубавото, и лошото - изключително кадърни експерти, видях институции с неглижирана роля, може би сме забравили колко е важна експертизата, смята вицепремиерът.

Има един голям проект, който ние се видяхме принудени да отпадне защото не беше защитен пред Брюксел и не доказва, че няма да навреди на околната среда - това е проектът за "Напоителни системи". Ако този проект беше оставен, Планът ни щеше да е готов след 5-6 месеца, обясни още Пеканов.

Това, което ни трябва в момента, е някакъв вид спокойствие, консенсус как да действаме за напред, каза в заключение Пеканов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от дискусиите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Правителство се прави в парламента, не при президента
Даниел Митов: Правителство се прави в парламента, не при президента
Слънчево време, температурите ще се повишават още
Слънчево време, температурите ще се повишават още