НОВИНИ

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция

32-годишният белгиец бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше и поляка Михал Квятковски.

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Снимка: X / @LeTour
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:21, 18.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет.

32-годишният белгиец бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, равно на неговото от 4 часа, 10 минути и 20 секунди.

Кампенартс, който нямаше съотборници до себе си практически през целия ден, пое нещата в свои ръце и 200 метра преди финала ускори, а спринтът му не даде шанс на Верше и Квятковски за контраатака.

Следващата група финалисти, водена от латвиеца Томс Скуинш от Лидл-Трек, пристигна на 22 секунди изоставане, а групата на претендентите за генерално класиране дойде на финала в Барселонет чак на 13 минути и 40 секунди от победителя. Словенецът Тадей Погачар (ОАЕ), датчанинът Йонас Вингегор (Висма-Лийз а байк) и белгиецът Ремко Евенепул (Соудал Куик-Степ) явно прецениха, че е по-добре да запазят сили за утрешния тежък планински етап в Алпите.

В класирането за "жълатата фланелка" три етапа преди края Погачар води с 3:11 минути пред Вингегор и с 5:09 минути пред Евенепул.

Класирането при катерачите за "бялата фланелка на червени точки" изглежда по сходен начин, като Погачар е лидер със 77 точки, пред Вингегор с 58 и Евенепул с 42.

При спринтьорите носител на "зеленото трико" остава еритреецът Биниам Гирмай (Интермарше) с 387 точки. Втори с 354 точки е белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк.

В петък участниците в Обиколката на Франция ще преминат 144,6 километра от Ембрун до Изола 2000. Те ще трябва да преминат три височини - две от висша категория и една от първа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристина Петкова преодоля пресявките след първата сесия на европейското първенство в Банска Бистрица
Кристина Петкова преодоля пресявките след първата сесия на европейското първенство в Банска Бистрица