НОВИНИ

ВКС потвърди решението за собствеността на "Ески джамия"

Ески джамия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 12.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният касационен съд е потвърдил решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдено решение на Старозагорския окръжен съд, с което е отказано на Мюсюлманско изповедание в София да му бъде върната собствеността на „Ески джамия“ и терена, върху който тя е построена в Стара Загора. Това съобщават от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Върховният касационен съд е приел, че решението на Апелативен съд – Пловдив е валидно и допустимо. Припомняме, че Апелативният съд в Пловдив прие, че не е установено, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала собственик на сградата „Ески джамия“ и дворното място, върху което тя е построена, на посочените от ищеца правни основания, както и че те са ѝ били отнети в периода 9 септември 1944 г. - 1989 г., поради което Мюсюлманско изповедание също не може да придобие правото на собственост върху тях по силата на правоприемство.

Съдът е намерил също, че дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет, тъй като „Ески джамия“ е архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник на културата с висока културно-историческа стойност с национално значение със статут на народна старина още от 1927 г., свързана не само с мюсюлманската религия, но и с християнската, доколкото в основите ѝ са открити части от средновековна християнска църква, и като такава е предназначена да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани и е за общо ползване, което обосновава статута ѝ на публична държавна собственост по силата на закона, а това води до невъзможност за реална реституция на същата.

Делото за собствеността на „Ески джамия“ започна през 2013 г. в Окръжния съд в Стара Загора. Тогава то предизвика серия от протести в защита тя да остане Музей на религиите, какъвто е и към момента.

Получилият гражданственост архитектурен комплекс „Музей на религиите” е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи, посочват от Регионалния исторически музей в града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 1000 полета са отменени заради стачка на "Луфтханза"
Около 1000 полета са отменени заради стачка на "Луфтханза"
Очакват се валежи и гръмотевици в някои райони на страната
Очакват се валежи и гръмотевици в някои райони на страната