НОВИНИ

Военните министри от Алианса одобриха създаването на нов съвет НАТО - Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:45, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Европа
Слушай новината

На среща в Брюксел военните министри от Алианса одобриха създаването на нов съвет НАТО - Украйна. В новия формат Украйна ще има равни права като съюзниците от НАТО и ще участва в консултациите по важни въпроси на сигурността от взаимен интерес. Българският министър на отбраната Тодор Тагарев каза, че помощта за Украйна е не само морален ангажимент, а и наш стратегически интерес.

През втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, в Брюксел, министърът на отбраната Тодор Тагарев отбеляза значителния напредък от прилагането на решенията от срещата на върха в Мадрид, за усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

„България вече изрази становището си, че 2% от БВП следва да бъдат долната граница, а не таванът на разходите за отбрана“, каза министър Тодор Тагарев.

По думите му, новият ангажимент за инвестиции в отбраната, за периода след 2024 г., следва да продължи да включва трите основни елемента: разходи за отбрана, принос към операциите и изграждането на способности.

По време на работната сесия, България подкрепи новите инициативи в областта на оперативната съвместимост и индустриалното сътрудничество.

Пред журналисти министър Тагарев обясни, че ще бъдат проучени възможностите за включване на България в инициативата за осигуряване на боеприпаси за Украйна и за възстановяване на запасите на страните- членки чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

„Тази инициатива дава възможност за нарастване на капацитета и за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, но за съжаление, първата реакция на страната бе твърде пасивна“, коментира Тагарев.

По-рано през деня министър Тодор Тагарев проведе двустранна среща с италианския си колега Гуидо Крозето. Двамата обсъдиха възможностите за по-нататъшното развитие на двустранното военно сътрудничество.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса завърши със заседание на Групата за ядрено планиране на НАТО.

"Работим и за създаването на нов съвет НАТО - Украйна, където Украйна ще бъде равна на съюзниците от НАТО и ще участва в консултации и решения по въпроси на сигурността от взаимен интерес. Нашата амбиция е да проведем първото заседание на новия Съвет във Вилнюс с президента Зеленски. Всички сме съгласни, че Украйна вече се е доближила до НАТО през последното десетилетие. Съгласни сме, че вратата на НАТО е отворена, че Украйна ще стане член на Алианса. И това е решение, което трябва да вземат съюзниците и Украйна. Русия няма право на вето", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич: Важно е да спечелим трите точки в тежък мач
Младен Кръстаич: Важно е да спечелим трите точки в тежък мач
В лагера на Литва се прицелиха в победа над България
В лагера на Литва се прицелиха в победа над България