НОВИНИ

Военният министър Драгомир Заков ще участва в срещата на върха на НАТО в Мадрид

министър заков срещата нато интерес гърция бойната група армията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 28.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в срещата на върха на НАТО в Мадрид като членове на българската делегация, водена от президента на Република България Румен Радев.

На 29 юни министър Драгомир Заков ще участва в публичната дискусия на тема „Приносът на НАТО към сигурността и стабилността в съседните страни“ и в работната вечеря същия ден, на която министрите на отбраната на страните членки на Алианса и на Босна и Херцеговина ще обсъдят обстановката по сигурността в Западните Балкани.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО се провежда от 28 до 30 юни в испанската столица в ключов за сигурността момент. Войната на Русия срещу Украйна наруши мира в Европа, предизвика широкообхватна енергийна и продоволствена криза и разклати основите на международния правов ред.

Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО да вземат решения, които ще гарантират, че организацията ще продължи да защитава териториалната цялост, населението и суверенитета на държавите-членки, обединени от споделени демократични ценности.

Те ще одобрят новата Стратегическа концепция за продължаващата трансформация на Алианса през следващите години, основана на значителното укрепване на неговия възпиращ и отбранителен потенциал за справяне със заплахите и предизвикателствата пред сигурността.

Президентът Радев ще участва в срещата на върха на НАТО в Мадрид

Във фокуса на дискусиите ще бъдат разширяването на подкрепата на съюзниците за Украйна, историческото решение на Финландия и Швеция за присъединяването към Алианса развитието на сътрудничеството с най-близките партньори на НАТО за изграждане на отбранителен капацитет.

Ще бъдат обсъдени също влиянието на климатичните изменения върху сигурността, напредъкът в борбата срещу тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, както и създаването на Фонд на НАТО за иновации. Фондът ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от "Пирогов" протестираха срещу уволнението на директора на болницата
Лекари от "Пирогов" протестираха срещу уволнението на директора на болницата
В Столичния общински съвет обсъждат новата тарифна политика за градския транспорт
В Столичния общински съвет обсъждат новата тарифна политика за градския транспорт