НОВИНИ

Врачанският митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение пред катедралата "Св. Александър Невски"

врачанският митрополит григорий възвести христовото възкресение катедрала александър невски
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
23:30, 01.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция Българската национална телевизия излъчи на живо от патриаршеската катедрала "Александър Невски" в София празничното Пасхално богослужение по случай Възкресение Христово.

Пасхалното богослужение беше предстоятелствано от врачанския митрополит Григорий, който според решението на Светия Синод и благословението на Негово Свейтешество като представител на Българската патриаршия беше начело на българската делегация до Йерусалим за приемане на частица от Благодатния огън, който по-рано днес беше измолен от йерусалимския патриарх в храма на гроба Господен.

Благодатният огън пристигна в България

Точно в полунощ митрополит Григорий трикратно поздрави с "Христос воскресе!" вярващите, дошли пред храма "Св. Александър Невски", които му отговориха с "Воистину воскресе!". Прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това митрополит Григорий прочете Пасхалното послание към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово Светейшество отправи благослов към вярващите за Възкресение Христово.

Митрополит Григорий прочете посланието за празника от името на патриарх Неофит:

"Нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата Божия милост към човека - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели."

Благодатният огън беше посрещнат от Негово Светейшество българския патриарх Неофит по-рано днес след идването на българската делегация и раздаването на всички представители от всички епархии на БПЦ.

Бъдете с БНТ и онлайн на bntnews.bg в неделя, когато в 11.00 часа започва празничното богослужение за т.нар. Второ Възкресение, на което евангелският разказ за Христовото Възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честито Възкресение Христово!
Честито Възкресение Христово!
Любо Минчев и Берое се разделиха
Любо Минчев и Берое се разделиха