НОВИНИ

Време е за Уимбълдън 2023

време уимбълдън 2023
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 03.07.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Ето, че отново настъпи моментът за най-стария тенис турнир в света - Уимбълдън, а през следващите две седмици арена на сблъсъците от най-престижната надпревара на трева ще бъде All England Lawn Tennis and Croquet Club, разположен в югозападната част на Лондон.

Вече по традиция като фаворит в надпреварата при мъжете влиза Новак Джокович, който с триумфа си преди няколко седмици на Ролан Гарос завоюва рекордната си титла №23 от Големия шлем. На Уимбълдън сърбинът може да се похвали с цели седем триумфа, а при нов такъв ще изравни постижението на Роджър Федерер, който е печелил трофея цели осем пъти.

Що се отнася до Джокович той е непобеден в турнира от 2017-а година насам, когато беше принуден да се откаже в мача си от четвъртфиналите срещу Томаш Бердих. Походът му към титлата през този сезон пък ще стартира този следобед в 15.30 часа българско време с мач срещу аржентинеца Педро Качин, който ще открие програмата на централния корт.

Като най-голям конкурент на Ноле на тазгодишния Уимбълдън се очертава световният №1 Карлос Алкарас. Наскоро младият испанец спечели първа титла на трева в кариерата си, триумфирайки в Куинс, а това несъмнено ще му вдъхне допълнителна увереност преди надпреварата в Лондон. Алкарас започва в първия кръг срещу опитния французин Жереми Шарди

Българските надежди за добро представяне, разбира се, отново са свързани с Григор Димитров. 32-годишният хасковлия показа добра игра на подгряващата надпревара в Куинс, където стартира от квалификациите и записа четири последователни победи, за да достигне до четвъртфиналите, където обаче бе спрян от бъдещия шампион Карлос Алкарас. На Уимбълдън пък жребият отреди първия съперник на 21-ия поставен българин да бъде японският квалификант Шо Шимабукуро. Най-близкият поставен до Григор в тази част от схемата е №10 Франсис Тиафо, с когото е възможен дуел чак в третия кръг.

При дамите шампионката Елена Рибакина, поставена под №3, започва с мач срещу американката Шелби Роджърс. Представителката на Казахстан, която миналата година се справи с тунизийката Онс Жабер, ще играе с една измежду "щастливата губеща" Нао Хибино или Ализе Корне във втори кръг, ако мине през Роджърс.

Водачката в схемата е победителката от Ролан Гарос Ига Швьонтек. Полската тенисистка, която се отказа от участие в полуфиналите на турнира в Бад Хомбург, Германия, поради "вероятно хранително натравяне", трябва бързо да се възстанови, тъй като стартира утре срещу Лин Джу от Китай. В трети кръг тя може да играе с 30-та в схемата Петра Мартич. Шампионката от Australian Open Арина Сабаленка пък открива кампанията си с двубой срещу Пана Удварди от Унгария.

Четвъртата в схемата Джесика Пегула се изправя срещу Лорън Дейвис в изцяло американски сблъсък. Петата поставена Каролин Гарсия от Франция има за съперничка на старта Кейти Волинец от САЩ, а финалистката от миналата година Жабер започва с полякинята Магдалена Фрех.

В други любопитни мачове от първи кръг при жените 43-годишната Винис Уилямс, която е петкратна шампионка на Уимбълдън, се изправя срещу Елина Свитолина в сблъсък на две тенисистки с "уайлд кард". Квалификантката София Кенин играе със седмата в схемата Коко Гоф в изцяло американски мач, а осмата поставена – Мария Сакари, има за опонентка Марта Костюк от Украйна. Двукратната шампионка Петра Квитова, която триумфира в Берлин и е девета в схемата започва срещу Жасмин Паолини от Италия.

Най-добрата ни тенисистка при жените Виктория Томова има за съперничка на старта американката Бернарда Пера, която е под №27 в основната схема. Ако успее да преодолее представителката на САЩ, българката ще играе с една измежду Кейти Боултър – състезателката на домакините, която участва с "уайлд кард", или Дария Савил от Австралия. Вики може да се изправи в трети кръг срещу действащата носителка на трофея Рибакина. Томова е стигала два пъти до втория кръг на Уимбълдън – през 2018-а и миналата година, като отстъпи съответно на Серина Уилямс и Сакари.

Общият награден фонд в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания е 44 700 000 паунда, което е с близо 11% повече от миналата година. Победителите при мъжете и жените на сингъл ще си тръгнат с по 2 350 000 паунда, а финалистите – с чекове за 1 175 000 паунда. Достигането до първи кръг на сингъл в надпреварата носи на всеки по 55 000 паунда.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместни проверки на АМ "Тракия" (СНИМКИ)
Съвместни проверки на АМ "Тракия" (СНИМКИ)
Един загинал и петима ранени след тежка катастрофа на пътя Приморско - Китен
Един загинал и петима ранени след тежка катастрофа на пътя Приморско - Китен