НОВИНИ

Все повече подрастващи употребяват наркотици

Между 40% и 45% от учениците в област Русе имат познати, които употребяват или предлагат забранени вещества

все повече подрастващи употребяват наркотици
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 26.01.2024
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Между 40% и 45% от учениците в област Русе са чували за техни връстници, които употребяват наркотици и знаят или са чували за лица, които предлагат забранени вещества. Този процент е с около 2% - 3% по-висок за град Русе. 81% от отговорилите положително на този въпрос са ученици между 8 и 11 клас.

Това сочат резултатите от проучване сред повече от 5 000 ученици и над 4 000 родители, което беше представено днес от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата!”. Допитването, проведено в региона през изминалата година е втората по рода си анкета, след тази през 2022 г., в която участваха близо 4300 ученици и 3138 родители.

„Лесно се говори за хубавите неща, които носят удовлетворение и радост в ежедневието, но трудно говорим за болката, проблема и бъдещето на нашите деца, когато те са застрашени да станат лесна жертва на приема на наркотици. Оказа се и че не всички родители са наясно с това, че децата им са подложени на такъв и риск. Затова и беше направено такова изследване, което е може би най-мащабното подобно проучване правено за втори път в даден град. 46 образователни институции от областта се включиха в него“, заяви началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева и сподели, че редовно се провеждат разговори с деца и родители за опасността от дрогата.

Основателят на инициативата журналистът Румен Николаев коментира, че тя не е проект с краен срок и определено финансиране, и не е кампания, защото нейната цел е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите.

„Важно е, защото касае децата на Русе, родителите и цялото общество и най-вече тези деца да растат здрави и да водят смислен живот“, сподели идейният организатор и добави, че всичко дейности се реализират от изцяло доброволен подтик и желание за осмисляне на проблема, който става все по-голям и по-сериозен.

Спрямо 2022 г. обаче с 8% са се увеличили учениците в град Русе, които са чували за лица, които предлагат наркотици. С 1% повече са анкетираните в областния център ученици, които са били свидетели на инцидент с техен връстник след употреба на наркотици съобразно данните за областта. Сега данните сочат, че 688 ученици или около 15% от учениците са се сблъсквали с подобен инцидент. Въпреки всичко за сериозността на проблема говори и, че 9.45% от участвалите в проучването или общо 421 ученици са посочили, че редовно са употребявали наркотични вещества през измината година. Спрямо анализа за 2022 г. през 2023 г. малко над 1% от учениците са посочили, че употребяват редовно марихуана. Независимо от този факт най-голям сред използваната от учениците дрога се пада на марихуаната – 32%. Употребата на амфетамини, екстази и опиати се увеличава. От всички анкетирани 8% или 377 ученици са заявили, че някога през живота си са ползвали наркотици. Половината от тях са пушили марихуана. С 3% се увеличават учениците в град Русе, които през 2023 г. употребяват редовно наркотични вещества. Сравнението е на база данни от 2022 г.

Колкото до проблема с райския газ, 560 ученици или приблизително 12% от анкетираните са споделили, че са употребявали. 486 от тях са били в гимназиалния етап на образованието си. Останалите 74 са били между 5 и 7 клас.

Няма как да не бъде отбелязано, че вече над половината от анкетираните са отговорили, че знаят къде да потърсят помощ, ако имат проблем с наркотиците. Около 50% от анкетираните учениците са заявили, че биха споделили с родителите си за проблем с дрогата. Същевременно 53% от родителите разговарят често с детето си разговарят често за опасността от употребата на наркотици, а повече от 60% биха се включили лично в дейностите по инициативата. 94% от родителите нямат подозрения, че детето им употребява някакви наркотици. Такова опасения изпитват около 4% от възрастните.

Данните от детайлния анализ бяха представени от експерти от РЗИ – Русе и БЧК. От страна на Митницата в Русе заявиха, че през изминалата година са задържали около 360 кг марихуана и отделно над 1000 кг. технически коноп. Заловените метаафетамини са около 4 кг.

От своя страна общинският съветник от ПП-ДБ в Русе и лекар в Университетска болница „Канев“ д-р Петя Кашукеева заяви, че за да може един проблем да започне да се решава той първо трябва да се дефинира.

„Така ще разберем срещу какво се изправяме и какви са тенденциите в момента. Ситуацията често се променя и ние трябва да се адаптираме към нея“, сподели д-р Кашукеева.

Според нея инициативата е едно много добро начало за справяне с все по-наболелия проблем с дрогата. Не на последно място тя отбеляза, че е необходимо да се говори на разбираем за подрастващите език, на език достъпен за т.нар. поколение Z, защото в противен случай няма как да се стигне до тях.

Автор: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи от сняг през почивните дни, АПИ с призив към шофьорите
Валежи от сняг през почивните дни, АПИ с призив към шофьорите
Румен Радев обсъди ситуацията в Близкия изток с емира на Катар
Румен Радев обсъди ситуацията в Близкия изток с емира на Катар