НОВИНИ

Втора вечер на протести в Белград след изборите

Чуват се скандирания - "Предателство" и "Крадци"

Протести Белград
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:28, 19.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
Балкани
Слушай новината

Привърженици на проевропейската опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“ протестират за втора поредна вечер след изборите в неделя пред Републиканската избирателна комисия в центъра на Белград.

Представителите на опозицията твърдят, че по време на изборите за национален парламент и за местни власти в над 60 общини, включително Белград, е имало нарушения. Те не са съгласи с победата на коалицията около партията на сръбския президент Александър Вучич Сръбска прогресивна партия (СПП) за градски парламент в Белград, където СПП печели 49 от 110 места, докато „Сърбия срещу насилието” е на второ място с 42 мандата.

Протестният митинг започна мирно. Гражданите хвърляха във въздуха “бюлетини”, върху които пише с червена боя "фалшификат".

Пред входа на Републиканската избирателна комисия са предимно млади хора. „Предателство“, „Крадци“ скандират някои от тях. Носят и транспарант с надпис „Кражбата на избори е атака срещу държавата“.

Лидерите на „Сърбия срещу насилието“ Мариника Тепич и Мирослав Алексич влязоха снощи в централата на Републиканската избирателна комисия и започнаха гладна стачка, заради, както посочват, нарушенията на изборите в Белград, но и в цяла Сърбия, за които по думите им имат много доказателства. Те заявяват, че ще останат в сградата, докато не бъдат анулирани изборите в Белград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Лайпциг прекъсна победната си серия в Бремен в последния си мач за годината
РБ Лайпциг прекъсна победната си серия в Бремен в последния си мач за годината
Такса смет в Бургас скача с 30%
Такса смет в Бургас скача с 30%