НОВИНИ

Вучич обяви победа и на балотажа

Сърбия избори
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:13, 31.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Коалицията "Сърбия не трябва да спира" е спечелила убедителна победа на балотажа както на градско, така и на републиканско ниво. Това обяви водачът на коалицията Александър Вучич в обръщение от предизборния щаб в Белград.

Избирателната активност е била около 43% на национално ниво и 41,64 процента на ниво Белград, каза Вучич. В избирателните секции в цяла Сърбия, добави той, процентът на подкрепа за листата "Сърбия не трябва да спира" се е увеличил с 10 до 30 процента, докато в девет секции избирателната активност е по-висока или същата като преди 13 дни.

Според Александър Вучич все още няма данни от три избирателни секции, като според пристигналите данни листата "Сърбия не трябва да спира" е спечелила 69,5 процента от гласовете, соцпартията 5,83 процента, Съюзът на войводинските унгарци 6,46 процента, "Сърбия срещу насилието" 12 процента.

В Белград "Сърбия не трябва да спира" спечели 64,49 процента от гласовете съгласно окончателните резултати, добави Вучич. Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" е на второ място със 17,7 процента, "Ние сме гласът на народа" е на трето място със 7,5 процента. На четвърто място са Милош Йованович и социалистите с около три процента.

Председателят на Републиканската избирателна комисия Владан Димитриевич заяви, че вотът в 35-те столични избирателни секции е протекъл спокойно.

Междувременно на свое заседание след вота РИК отхвърли възраженията на коалицията "Сърбия срещу насилието". Коалицията се обяви срещу решенията на избирателните комисии в 12 града.

Републиканската избирателна комисия съобщи, че гласуването за депутати ще бъде повторено на 2 януари в още осем избирателни секции в пет общини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин ще се състезава с още 32 фигуристки на европейското в Литва
Александра Фейгин ще се състезава с още 32 фигуристки на европейското в Литва
Посрещаме Новата година със 7°, необичайно високи температури и през първата седмица от 2024
Посрещаме Новата година със 7°, необичайно високи температури и през първата седмица от 2024