НОВИНИ

МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на Столичната община, заяви Калин Стоянов

Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани вече дава сериозен резултат, допълни вътрешният министър

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:01, 10.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Аз съм "за" да бъдат изградени такива алеи в столицата, но вчера го заявих и сега ще го кажа - считам, че преди да се прави това нещо, което в момента вече е активно, би следвало общината да осигури необходимите паркинги предимно за жителите на централната градска част", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов преди Националното съвещание на МВР за изборите.

"Вчера с особено внимание чух изказването на младежа заместник-кмет по транспорта от Столичната община. И следва да му припомня, че министерство на вътрешните работи не е агенция за недвижими имоти. Така, че това е изцяло ангажимент на Столичната община".

Калинов поясни, че относно съгласуването със СДВР, повече информация ще бъде огласена допълнително от директора.

"Интересна е там процедурата, която реално се движи от 2015-та година до момента т.е. 8 години, многократно станахме свидетели по тази линия, така че директорът на столична дирекция има какво да ви каже. Ние чакаме входирането на документите, които след като бъдат разгледани, тогава ние ще дадем нашето становище".

Според Калин Стоянов и екипа на министерство на вътрешните работи мярката, която се е предприела с отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, вече дава сериозен резултат.

"Повтарям го категорично - сериозен резултат".

Министърът на вътрешните работи констатира, че вече има драстичен спад на броя на шофьорите, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици.

"Да, има проблем с осигуряването на паркоместата за иззетите първоначално автомобили, които в последствие с решение на съда вече могат да бъдат отнети в полза на държавата. Но на повечето места в страната директорите на областните дирекции направиха нужната комуникация и взаимодействие с кметовете на съответните общини, както и с областните управители, и проблемът на повечето места вече се решава", допълни Стоянов.

Министърът на вътрешните работи уточни, че се работи по този въпрос, като допълни, че от МВР имат възможност да осигурят такъв терен.

"На който евентуално ще бъдат поставени тези иззети автомобили, но проблемът го има, търсим неговото решение и тук отново е мястото на всяка една община, включително и на Столичната, да окаже нужното съдействие, тъй като мярката работи и дава сериозен резултат".

Калин Стоянов посочи, че до момента са постъпили 4 сигнала за изборни нарушения, които до момента не са потвърдени.

"Хората, които се занимават с това, това е голяма част от активния криминален контингент, който се занимава с всякакъв вид престъпна дейност преди и по време на изборите те стават активни и по тази линия. Всеки път наблюдаваме все по-голяма креативност от тяхна страна. Предполагам, че и този път ще има подобни ситуации".

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът "Руен", който беше освободен от пиратски плен, вече е във Варна
Корабът "Руен", който беше освободен от пиратски плен, вече е във Варна
Полиция, митничари и данъчни влязоха в складовете на "Лукойл"
Полиция, митничари и данъчни влязоха в складовете на "Лукойл"