НОВИНИ

За сигурността в Черноморския регион - пред БНТ говори румънският генерал Паул Хурмуз

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:27, 02.04.2024
Чете се за: 07:22 мин.
По света
Слушай новината

На днешния ден преди 20 години, с официална церемония в Брюксел, НАТО присъедини 7 държави от бившия съветски блок, включително България и Румъния. Северната ни съседка е сред страните с най-силна обществена подкрепа за Алианса, а на нейна територия започна изграждането на най-голямата военна база на НАТО в Европа. Тя е край град Констанца на брега на Черно море и ще може да приеме до 10 000 военни и техните семейства. Какво е мястото на Румъния в осигуряването на сигурността в региона - Николай Кръстев разговаря по темата с Паул Хурмуз, румънски генерал от резерва, който е заемал различни високи държавни и дипломатически длъжности в областта на отбраната и разузнаването.

БНТ: Благодаря Ви, г-н Хурмуз, затова, че гостувате на Българската национална телевизия. Кажете ми, свидетели сме на все по-голямо напрежение в Черноморския регион, как ще коментирате тази ситуация?

Паул Хурмуз: "Всъщност напрежението в Черноморския регион не е от сега. То е от 2014 г., когато Русия реши да нахлуе в Крим, и оттогава имахме много, да кажем, агресивно поведение, особено от страна на Руската федерация. Истинското нахлуване започна през февруари 2022 г. и на практика превърна Черно море в сцена на военна операция с всички последици, всички негативни последици за целия регион, включително Румъния, България и всички други държави в Черноморския регион. Това, което видяхме, особено от миналата година, когато "Зеленият договор" беше спрян от Москва, и атаките срещу украинската инфраструктура, особено по река Дунав, много близо до румънска територия, беше ескалация и постоянно съществуваща опасност тези руски активи да попаднат на територията на НАТО. Неотдавна видяхме и как те използваха ракети по цели в Украйна, в Западна Украйна, и на практика навлязоха на полска територия. Така че ситуацията е много опасна. Разбира се, трябва да предприемем всички необходими мерки, за да избегнем всякаква непреднамерена ескалация и инциденти, които могат да вкарат НАТО във война с Русия. Същевременно трябва да покажем, че сме единни като Съюз, че се отнасяме към Черно море с цялото внимание, което заслужава, така че от тази гледна точка смятам, че мерките, които НАТО предприема до момента, са правилни, но наистина ще кажа също, че трябва да се подобрим и да се уверим, че разполагаме с правилните възможности за защита на интересите на Румъния, България и Турция в Черно море."

БНТ: Възможно ли е да бъдат спрени руските военни дейности в района? Нашите три страни (Румъния, България и Турция) могат ли да спрат руските военни действия в този регион?

Паул Хурмуз: "Искам да кажа, че трябва да приемем и факта, че Украйна, без да разполага с военноморски флот, вече нанесе щети на 1/3 от Черноморския им флот. В това отношение Украйна има голям успех. Факт е, обаче и това, че можем да очакваме, че в близко бъдеще Русия ще предприеме необходимите мерки и ще се опита, да кажем, да намали ефекта от украинските атаки. В това отношение Руският флот в Черно море все още е опасен за нашите активи, особено когато става въпрос за бъдещата експлоатация на природния газ, който беше открит и чийто запаси Турция, Румъния и България имат шанса да експлоатират. Така че в това отношение ние се нуждаем от правилните способности за да защитим нашите активи и в изключителните икономически зони. Както видяхме и беше споменато тази сутрин от някои от оратори, Русия в продължение на много месеци на практика наложи някаква ограничена зона в българската икономическа зона за т.нар. военни дейности, което на практика засяга стратегическите интереси на страната ви. Така че трябва да сме готови да защитим интересите си. В това отношение регионалното сътрудничество между трите страни от НАТО е ключово, но също така е необходимо и пълноценното участие на НАТО."

БНТ: В Румъния се изгражда център за обучение на украинските пилоти. Какво е нивото на готовност на този център?

Паул Хурмуз: "Центърът е готов. Вече започнахме да обучаваме румънски пилоти и пилоти от други страни от НАТО. Имаме готовност да приемем и украински пилоти, веднага след като те имат възможност. От това, което видях, от новинарските репортажи, украинският външен министър спомена, че очакват да получат първия F16 в Украйна през това лято. Така че аз нямам търпение да помогнем на украинските пилоти с обучение в румънските съоръжения."

БНТ: Във вашата страна Румъния предстои да бъде изградена най-голямата военна база на НАТО в Източна Европа. Какви са Вашите очаквания в този момент? Възможно ли е това да ограничи и спре руската военна дейност в нашия регион?

Паул Хурмуз: "Преди много, много време започнахме да разработваме заедно с нашите съюзници съоръжения, които да увеличат способностите на Румъния и нашите съюзници да защитават териториите на НАТО в тази част на Алианса. Така че ще кажа, че новините, които гледаме напоследък, напълно съответстват на всички решения, които са били взети досега. Самото развитие на този вид способности е добър начин за увеличаване на възпирането и защитата в тази част на Алианса. В същото време трябва да разберем, че възпирането чрез наказание вече не е опция за никоя от страните от НАТО на източния фланг. Възпиране чрез отричане, т.е. да не се дава възможност на който и да е противник, а в това отношение говорим за Русия, да се опита да извърши каквото и да е нападение срещу страна от НАТО. Това е правилният отговор в подобна ситуация."

БНТ: Благодаря Ви!

Паул Хурмуз: "Благодаря Ви!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР се оплаква от политически нападки
МВР се оплаква от политически нападки
„Под прикритие“, „Вина“ и „Порталът“ със стрийминг премиера в HBO Max
„Под прикритие“, „Вина“ и „Порталът“ със стрийминг премиера в HBO Max