НОВИНИ

Задържаха бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лв. - веществени доказателства

арестуваха общински експерт садово момент получаване подкуп
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 31.05.2023
Чете се за: 02:02 мин.
Криминално
Слушай новината

Днес Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем бивш полицай, заради това, че в периода от 5.11.2021 г. до 22.05.2023 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице – старши разследващ полицай в сектор „Разследване на икономическа престъпления“ при ОД на МВР – Пловдив, е присвоил 26 000 лева, които са били веществени доказателства по досъдебно производство.

Деянието е престъпление по чл. 201 ал. 1 от Наказателния кодекс. В началото на месец ноември 2021 г. Н.В. взел от трезора на сектор „Икономическа полиция“ сумата от 26 000 лева. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването.

Впоследствие наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Пловдив с постановление разпоредил връщането на парите на правоимащите лица т.е. на тези, от които били иззети. Полицаят не върнал сумата и давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор. На 22 май 2023 г. е напуснал системата на МВР по негово искане.

В хода на извършена проверка по случая, 32-годишният мъж бил призован в сектор „Икономическа полиция“ да даде обяснения за липсата на парите. Вместо това, вчера, на 30 май 2023 г., той се опитал да напусне страната в посока Нидерландия, но е бил установен на летище София и задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Днес, 31 май 2023 г., Н.В. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. Действията по разследването продължава.

Текст: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят Хидайет Ханкич удължи договора си с Ботев (Пловдив)
Вратарят Хидайет Ханкич удължи договора си с Ботев (Пловдив)
Реакциите в парламента след поискания имунитет на Бойко Борисов (Обзор)
Реакциите в парламента след поискания имунитет на Бойко Борисов (Обзор)