НОВИНИ

Законно ли е коли със знак Z да се движат по пътищата у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:30, 18.03.2022
6664
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
законно коли знак движат пътищата нас
Слушай новината

От няколко дни в социалните мрежи се разпространяват снимки на автомобили на поддръжници на Владимир Путин, които явно подкрепят действията му спрямо Украйна. Те показват това като слагат на колите си буквата Z, а някои дори лика на самия Путин. Автомобилите в подкрепа на Путин спокойно се движат по родните пътища.

От БНТ попитахме дали това е законно. От СДВР ни отговориха, че тези автомобили са в нарушение по няколко параграфа и цитираха наредбата за регистриране на пътни превозни средства, чл. 47. В нея пише, че по автомобилите се допуска изписване само на български език с изключение на запазените търговски марки.

"Надписите и емблемите могат да се дублират на чужд език". В случая Z не е буква от българската азбука, нито е запазено лого.

В наредбата пише още, че се забранява и изписването или залепването на надписи и/или емблеми върху стъклата и фаровете на МПС.

Цялата наредба вижте ТУК

На две от снимките ясно се вижда, че знакът е поставен именно върху стъклата, затова и това е второ нарушение.

От СДВР коментираха още, че такъв автомобил не може да мине технически преглед, а ако бъде спрян за проверка подлежи на санкции.

Междувременно се появи информация, че в Чехия символът Z ще бъде обявен за идентичен със свастиката и ще бъде криминализирана употребата му по решение на властите, съобщи местно издание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Търново иска да бъде духовната столица на България
Велико Търново иска да бъде духовната столица на България
Избраха с пълно единодушие Димитър Бербатов за нов президент на БФС
Избраха с пълно единодушие Димитър Бербатов за нов президент на БФС