НОВИНИ

Заловиха 8 тона кокаин на пристанището в Ротердам

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:10, 11.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Рекордна пратка от над 8 тона кокаин задържаха гранични служители в Ротердам. С увеличаването на производството на наркотици в Южна Америка расте и натискът на наркокартелите върху европейските пристанища.

За намирането на скрити наркотици сред потока от контейнери, който ежедневно преминава през пристанището в Ротердам, граничните служители разчитат на специално обучени кучета. Именно техният безпогрешен нюх на 13 юли е открил пакетите с кокаин, скрити в 12 палета с банани. Задържането на кокаина е било пазено в тайна досега, за да не се попречи на разследването.

"Кокаинът е бил в контейнер с банани, а стойността му на улицата е към 600 милиона евро", каза Даниеле ван Зетен, говорител на прокуратура Ротердам.

Контейнерът с наркотика е пътувал от Еквадор. В последно време страната се наложи като голям износител на кокаин към европейските пристанища.

"Ако погледнете картата на Южна Америка ще видите, че Еквадор е удобно разположен и има големи пристанища за транспорт на стоки до Европа и Америка", обясни директора на митница "Ротердам" Петер ван Буйтен.

За по-малко от десетилетие производството на кокаин в света е скочило двойно, сочат данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността. Трафикът е подклаждан и от нарастващото потребление в Америка и Европа при цена около 70 евро за грам.

Печалбите карат наркокартелите да стават все по-изобретателни при преноса и разпространението на психотропни вещества. Те търсят пътища към Западна Европа през Северно море. Ето защо пристанища като Ротердам, Антверпен и Хамбург засенчват традиционните входни точки за наркотици по крайбрежията на Испания и Португалия.

Престъпните групи за контрабанда на наркотици все повече проникват в европейските пристанища, като подкупват служители и тайно вкарват свои членове в обектите, съобщава Европол.

.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Младенов ще води Миньор 2015 в НБЛ
Георги Младенов ще води Миньор 2015 в НБЛ
България завърши със загуба участието си в груповата фаза на баскетболния турнир до 14 г. Словения Бол
България завърши със загуба участието си в груповата фаза на баскетболния турнир до 14 г. Словения Бол