НОВИНИ

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха върха на монумента (СНИМКИ)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:45, 12.12.2023
10986
Чете се за: 10:20 мин.
У нас
Слушай новината

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха върха на монумента. Това се случва на фона на протести, съпроводени със страсти, крайни политически оценки и коментари през целия ден. Блокада на Орлов мост, полицейски кордон, ранен депутат от БСП, шествия в защита. Всичко това в пряк сблъсък с оценката, възложена от областната управа, че паметникът е опасен и е необходима спешната му реставрация.

От рано тази сутрин започна демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. На място вече има кран, с който фигурите ще бъдат премахнати на етапи, защото са опасни за минаващите.

"От 70 години този паметник никога не е реставриран. Ние възложихме това обследване и резултатите показаха, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите", каза Вяра Тодева, областен управител на София.

Експертното становище е изготвено от скулптора Марин Марков.

"Има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Когато е монтиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала", коментира Марин Марков, скулптор.

Заместник областният управител на София Георги Чичков обясни, че първо ще бъде издигнато скелето, което опасва паметника, за да има досег на работниците до най-високите фигури. Ще се премахват поетапно парчета с големина до 4 тона.

"Ще трябва да се вдигнат 2-3 нива в зависимост от оперативната височина за работата, за да може да има досег на работници до съответните фигури", обясни Георги Чичков, заместник областен управител на София-град.

Вяра Тодева обясни, че първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо. Но не каза къде точно ще се съхраняват.

"Ами, на този етап те ще бъдат преместени в държавен имот. Те ще бъдат строго охранявани", заяви Вяра Тодева.

След обществена поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се след това фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, ако пространството там позволява това.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

След като стана ясно, че започва демонтажът новината много хора започнаха да се събират пред паметника. Стигна се и до сблъсъци - депутатът от БСП Георги Свиленски твърди, че е пострадал в опит да премине зад загражденията. След престой в болницата той разказа, че представител на областната управа го блъснал. Извадил си е медицинско, подал е жалба в полицията.

"Той беше по костюм, без каска, както и да е, говорейки си с него на полуотворена преграда, негов служител, засилвайки се на 3-4 метра, в присъствието на всички комисари на полицията, се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен, нарани ми ръката, не е сериозна травмата. Лека телесна повреда. По-тежък е проблемът как може един държавен служител да постъпва така в центъра на София - да се хвърля като лумпен. Лекарите казаха, че е засегнато сухожилие, можеше да остана инвалид за цял живот", каза Георги Свиленски, депутат от БСП.

От областната управа отговориха за "По света и у нас", че Свиленски се е самонаранил и никой не го е блъскал.

Въпреки полицията на едно място се събраха и защитници, и противници на събарянето.

"Русия не ни е освбодила от нищо друго, освен свободата. Аз не съм съгласен най-високият паметник в София да е на съветски войник", каза Васко Кръпката, певец.

"Няма защо да се реставрира, да се маха оттук и за скрап", смята протестиращ.

От паметника недоволните от плановете на държавата в лицето на областната управа се насочиха към Орлов мост, където блокираха кръстовището за около час. Повдигнати бяха и въпроси за законността на действията на областната управа.

Паметникът стана повод за политическо противопоставяне. Отново се очертаха двата лагера.



БСП и "Възраждане" днес обявиха, че ще внесат предложение за провеждане на референдум за съдбата на Паметника. А БСП дори поискаха спешна среща с премиера, за да им изясни ситуацията. От ПП-ДБ пък заявиха, че на най-високото място в София трябва да стои пометник на български цар.

"Зад гърба на гражданите, страхливо и незаконно, властта на сглобката, централна и столичната такава започват действие по бутането на паметника на Съветската армия. Следим изявите на областната управа. Това, което беше публично обявено пред столичани беше, че предстои провеждането на обществена поръчка, с която да бъде избран изпълнител на уж ремонтните работи- демонтиране на склуптурите", каза Мая Манолова - “Левицата”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че по принцип не одобрява събаряне и унищожаване на паметници и дворци, защото те са част от историята, която трябва да помним. И даде конкретен пример защо.

"Трябва хората да имат възможност и лошото да го виждат, защото минава време, както никой не си спомня сега от младото поколение мракобесната държавна сигурност, какво значи да си генерал лейтенант Терзиев, шеф на военно контраразузнаване. Хората, младите не знаят и викат той какво си говори. Затова като има такъв паметник може да отидеш и да кажеш ето този и тази армия вкараха България в Белене, Скравена, избиха цялата аристокрация и най-напредничавата част от българското общество", подчерта Бойко Борисов.

Решението за демонтажа е гласувано от предишния общински съвет и се очаква от много хора, напомниха ог ПП-ДБ.

"Това е решение, което отдавна се знае за него, отдавна се правят стъпки в тази посока, че има голямо очакване от обществеността в София да се случи. Беше естестевно да се случи. На най-високото място в София трябва да стои паметник на цар Самуил, или на хан Аспарух, или на стотиците хиляди велики българи и да сме горди, че този паметник се извисява над нас", смята Искрен Митев - ПГ на ПП-ДБ.

Възраждане ще сезират прокуратурата, защото имат съмнения, че длъжностните лица не са спазили закона. Костадин Костадинов направи изказване от парламентарната трибуна, с обидни квалификации. А председателстващата Росица Кирова, след като не успя да го спре, му наложи наказание.

"Това, което в момента се опитва да направи тази управляваща евроатлантическа тълпа, тази управляща евроатлантическа башибозушка сган е престъпление. Престъпление, което разделя българското общество. Престъпление,което прави исторически реванш нафашизма в България", заяви Костаидн Костадинов -председател на ПГ на "Възраждане".

Всеки паметник е частица от историята на България и трябва да се пази, настяват от БСП. Корнелия Нинова призова демонтажа да спре,защото тази тема само разделя обществото.

"Разрушавайки паметници, рушите историята на България. Ние сме за това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била", смята Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

БСП и "Възраждане" обявиха, че ще внесат предложение за провеждане на референдум, на който хората да решат каква да е съдбата на Паметника на Съветската армия. По-късно представители на БСП се срещнаха с премиера по тяхно настояване, поискали са да спре демонтажа. Според тях Денков не е бил наясно с темата. Поел е ангажимент да говори с областния управител на София.

Реакция дойде и от Москва. Говорителката на руското външно министрество Мария Захарова заяви, че приемат демонтирането на паметника като враждебна стъпка от страна на България, която влошава двустранните отношения.

"Разглеждаме разрушаването на паметника на нашето общо минало като поредната враждебна стъпка на официална София, която утежнява и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България за пореден път избира грешната страна на историята", подчерта Мария Захарова - говорител на руското външно министерство.

Захарова отбелязва, че българската страна е пренебрегнала настойчивите предложения на Москва за консултации относно съдбата на паметника.

Вижте прякото включване на Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша променя курса - какви са приоритетите на Доналд Туск?
Полша променя курса - какви са приоритетите на Доналд Туск?
Ботев Пловдив подкрепи благородната кампания „Подкрепа за българските капитани“
Ботев Пловдив подкрепи благородната кампания „Подкрепа за българските капитани“