Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради липса на медицински сестри: По-малко костно-мозъчни трансплантации на деца в ИСУЛ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:14, 15.02.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Недостиг нa медицински сестри в най-големия център за лечение на деца с онкохематологични заболявания у нас. Заради липсата на квалифицирани кадри в специализираната клиника в ИСУЛ правят по-малко костно-мозъчни трансплантации. 150 деца у нас всяка година чуват диагнозата рак. Към момента в центровете по онкохематолгиия в София, Пловдив и Варна под наблюдение са около 300 деца. По данни Националния център по обществено здраве, от 2021 година децата с онкологични заболявания в България са около 3000.

6-годишният син на Боряна е роден в шестия месец. Тежал едва 800 грама. Живял е в болница 125 дни след раждането.

"Не можеше да диша самостоятелно. Впоследствие имаше проблеми с очите - преретинопатия трета степен. В смисъл от ден 1 ние сме имали лошите прогнози, но пак казвам никога не сме се отчайвали и не сме спирали да вярваме в него, защото трябва да вярваш в чудеса", каза Боряна Стратиева.

Пет години след раждането детето се оплаква, че вратът му е схванат.

"След като търсихме един месец причината се оказа, че проблемът всъщност не е във вратлето а в надбъбречна жлеза", заяви Стратиева.

5-годишното тогава момче започва поредната битка за живота си - този път със злокачествено онкологично заболяване.

"С разсейки в костен мозък и в цялото тяло беше. Тогава не беше възможно да се направи операция, при което беше взето решение, че започва химиотерапия", каза Боряна Стратиева..

За една година синът на Боряна преживява операция за отстраняване на тумора, още химиотерапии и имунотерапия.

"Продължавам да вярвам, че сме на финалната права. Действително пътят е доста трънлив, неравен, но съм заредена с вяра", заяви тя.

Заболеваемостта от рак при децата у нас не е по-различна от тази в Европа.

"Регистрираните случаи в Европа най-общо казано са около 16 на 100 000 детско население нови пациенти. Горе-долу това е и нашата цифра и тя не се променя в годините", коментира проф. Добрин Константинов - началник на Клиника по детска хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

С годините обаче медицинските сестри в клиниката по онкохематология намаляват.

"Мисля, че е известен проблем във всички направления на здравеопазването. Но при нас е особено осезателен, защото нашите сестри трябва да са доста квалифицирани", обясни проф. Константинов.

Нови кадри почти няма, а това се отразява на работата на клиниката:

"Костно-мозъчната трансплантация изисква много по-високи ниво грижи за пациентите . И не можем да правим компромиси".

За това понякога се налага деца да пътуват в чужбина за костно-мозъчни трансплантации. В Международния ден за борба с детския рак от Сдружение Деца с онкохематологични заболявания отчитат, много от малките пациенти успяват да преборят болестта.

"Надявам се да постигнем още по-голям процент в България и да достигнем високоразвитите европейски държави. Но и при нас много деца оздравяват. Живеят своя щастлив живот", заяви Теодора Арменкова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

В сдружението помагат на родителите да преодолеят първоначалния шок от диагнозата, за да бъдат опора на децата си в битката с онкологичното заболяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сигнал до БНТ: Защо парамедици са и шофьори на линейки?
След сигнал до БНТ: Защо парамедици са и шофьори на линейки?
Петко Христов: Очаквах да играя много повече в Специя
Петко Христов: Очаквах да играя много повече в Специя