НОВИНИ

Заслужено признание: Робер Шуман може да бъде обявен за блажен

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:45, 20.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Робер Шуман, един от основателите на съвременна Европа, може след време да бъде обявен за блажен от Римокатолическата църква. Папа Франциск одобри декрет на Ватикана, с който се признават "героичните добродетели" на френския държавник. Така Шуман, който е починал през 1963 г., вече е достопочтен - първа стъпка в един дълъг процес, който може да завърши с канонизирането му за светец на Римокатолическата църква.

Досието на Робер Шуман е представено във Ватикана преди 30 години от епархията на град Мец, където той е имал адвокатска практика. Шуман е роден в Люксембург през 1886 г., бил е вярващ католик и сам посочва, че е можел да стане свещеник, но е решил "да помогне на атеистите да живеят по братски".

Признаването му за достопочтен е очаквано, коментира радио Ватикана и изтъква заслугите му за европейското помирение. Някогашният френски премиер и министър отдавна е признат за един от бащите основатели на обединена Европа.

Началото е сложено с Декларацията "Шуман", довела до създаването на Европейската общност за въглища и стомана. Тя е представена на 9 май 1950 г.

"В течение на повече от двадесет години Франция отстояваше идеята за обединена Европа, като основната ѝ цел беше да служи на мира. Обединена Европа не бе създадена и дойде войната. Европа няма да се създаде отведнъж, нито като обща структура. Тя ще бъде изградена с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко действителна солидарност", каза на 9 май 1950 г. Робер Шуман, външен министър на Франция.

Икономическият съюз се разраства и се превръща в политически. Ролята на Робер Шуман за прекратяване на цикъла от войни в Европа отдавна е призната от Ватикана. Нужно е да бъде признато извършването на едно чудо, за да бъде обявен за блажен. Ако бъде установено второ чудо, той ще стане светец на Римокатолическата църква. Този процес може да продължи години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: За изборите в чужбина ще са нужни не повече от 400 машини
ЦИК: За изборите в чужбина ще са нужни не повече от 400 машини
Наводнени мазета и отнесен асфалт след порой и ураганен вятър в Лом
Наводнени мазета и отнесен асфалт след порой и ураганен вятър в Лом