Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Засякоха зелена светлина в атмосферата на Марс

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:04, 12.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Още
засякоха зелена светлина атмосферата марс
Слушай новината

Когато бъдещите астронавти изследват полюсите на Марс, ще виждат зелени светлинни отблясъци в нощното небе. За пръв път видими проблясъци в нощното небе бяха засечени в атмосферата на Марс от апарата Trace Gas Orbiter на европейската космическа мисия ExoMars, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция на сайта на институцията.

При ясно небе светлинният проблясък може да е достатъчно ярък за човешко око и за марсианските ровъри, за да се ориентират и придвижват в тъмните нощи. На Земята се наблюдава нощна светлина. Очакваше се и на Марс да съществува подобно нещо, но досега то не бе наблюдавано. Атмосферната нощна светлина настъпва, когато два атома кислород образуват молекула кислород на 50 километра над повърхността на планетата.

Атомите кислород се образуват на Марс, когато слънчевата светлина дава енергия на молекулите на въглеродния диоксид и това ги кара да се разделят. Когато кислородните атоми мигрират към нощната страна на планетата и спрат да се възбуждат от Слънцето, те се прегрупират и излъчват светлина на по-ниски височини.

Тези емисии се дължат на прегрупирането на кислородните атоми, създадени в лятната атмосфера и пренасяни от ветровете на високи зимни ширини, на височина около 40-60 километра в марсианската атмосфера, обясни Лориан Соре от лабораторията по атмосферна и планетарна физика на университета в Лиеж, Белгия и съавтор на откритието, публикувано в "Нейчър астрономи".

Тези наблюдения са неочаквани и интересни за бъдещи пътувания до Червената планета, каза Жан-Клод Жерар, водещ автор на изследването и планетарен изследовател в университета на Лиеж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито време и валежи днес и в близките дни
Ветровито време и валежи днес и в близките дни
Как законодателствата на различни страни по света уреждат въпроса със смяната на пола?
Как законодателствата на различни страни по света уреждат въпроса със смяната на пола?