НОВИНИ

Зеленски с предупреждение за АЕЦ "Запорожие"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:21, 27.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обстановката при окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала остава доста опасна. Президентът отправи това предупреждение, въпреки че и двата работещи реактора на централата бяха отново свързани към електропреносната мрежа.

Володимир Зеленски изрази опасенията си за АЕЦ "Запорожие" във вечерното си обръщение.

"Искам да подчертая, че ситуацията остава много рискована и опасна. Всяко повторение на случилото се в четвъртък, а именно - изключването на централата от мрежата, всяко действие на Русия, което би могло да доведе до изключване на реакторите, отново ще постави обекта на крачка от катастрофа", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Ето защо е толкова важно мисия на Международната агенция за атомна енергия да пристигне възможно най-скоро, каза още Зеленски. Според украински представител международна инспекция в ядрения комплекс край Енергодар се очаква следващата седмица. Москва отново обвини украинските сили в обстрел на централата близо до хранилището за радиоактивни изотопи.

Междувременно украински обстрел извади от строя важен мост в Херсонска област. Това ще усложни усилията на Москва да снабдява своите сили в окупирания Херсон.

Според британското разузнаване ожесточени сражения се водят северно от Донецк, между градовете Сиверск и Бахмут. Лондон отчита засилване на руските атаки в района през последните пет дни, но без кой знае какви териториални придобивки.

В интервю за френски телевизионен канал заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че отказът на Украйна да се присъедини към НАТО вече е необходимо, но не достатъчно условие за постигане на мир. Според Медведев са необходими гаранции за сигурността на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов остана на косъм от влизане в основната схема на US Open
Кузманов остана на косъм от влизане в основната схема на US Open
Протести срещу увеличението на цените във Великобритания
Протести срещу увеличението на цените във Великобритания