НОВИНИ

Земеделците от Пернишко могат да се възползват от означението „планински продукт“

земеделците пернишко възползват означението bdquoпланински продуктldquo
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 26.06.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделските стопани от региона на Перник могат да се възползват от означението „планински продукт“ и да се впишат в регистъра с такива производители у нас. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев пред селскостопански производители на среща, инициирана от община Перник.

Терминът за качество „планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват, а България има тази възможност от 2 години. „Всички населени места в община Перник попадат в обхвата му и могат да използват означението“ отбеляза Събев.

Всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. могат да използват означението, ако отговарят на изискванията.

Заместник-министърът посочи, че те са леки за пчеларите и растениевъдите – изисква се само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината.

„При животновъдите е необходимо да се доказва, че част от фуража също е от планински регион“ допълни Георги Събев. Това се доказва с документация, която Областната дирекция по безопасност на храните проверява. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра са безплатни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения празнува 30 години независимост
Словения празнува 30 години независимост
"Тесла" изтегля 285 000 коли от китайския пазар заради проблеми със софтуера
"Тесла" изтегля 285 000 коли от китайския пазар заради проблеми със софтуера