Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Журналистът Тодор Радев от Пекин: Има данни, че независими петролни рафинерии купуват руски нефт с много сериозни отстъпки

от БНТ
06:58, 09.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Сериозно покачване на новите случаи на COVID-19 се забелязва през последните дни в Китай. Каква е настоящата ситуация и какви са последиците за Пекин от войната в Украйна - това коментира в "Денят започва" Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група.

Войната в Украйна се коментира в икономически и политически контекст. Големите държавни компании и банки са изключително предпазливи към бизнес проекти с Русия, за да не станат обект на вторични санкции, обясни Радев.

Пекин ще бъде по-предпазлив в проектите на високо ниво - енергийни и високотехнологични, допълни той.

Проектът за тръбопровод между Китай и Русия се реализира и по всяка вероятност ще бъде завършен, каза Радев. Появиха се данни, че независими петролни рафинерии купуват руски нефт с много сериозни отстъпки, което показва, че ще има и печеливши от тази ситуация.

В социалните мрежи в Китай са различни гледните точки към войната в Украйна. На официално ниво, на нея се гледа като на локален конфликт в Европа. Китай се държи приятелски към ЕС и се смята, че отношенията не трябва да бъдат заложник на интересите на САЩ, обясни журналистът.

Изглежда коронавирусът се завръща, каза той в отговор на въпроса за COVID ситуацията в Китай.

Страната ще продължи да прилага изключително строгата политика за нулева заразяемост, което срещна известни критики. Но за момента правителството е абсолютно твърдо, че това ще продължи, обясни Тодор Радев.

Най-сложна е ситуацията в Шанхай и Пекин. В Шанхай има известно подобрение на обстановката и власите вдигат някои ограничения - изготвен е "бял" списък на компаниите, които могат да възстановят дейността си при определени условия. Властите в Пекин, обаче, полагат усилия да избегнат локдауна, подобен на шанхайския, като затягат определени мерки.

През последните две седмици върви масово тестване, чрез което се откриват повече безсимптомни случаи, отбеляза той и подчерта:

Най-разпространен е Омикрон вариатът на вируса. Около 95% от носителите на този вариант са безсимптомни - това са хора, които биват открити при тестване. В същото време на тежките случаи и починалите е много нисък. В Китай практически всички са ваксинирани и вероятно това е основната причина за лесното протичане на заболяванията.

Какво още каза журналистът, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На Червения площад в Москва ще се проведе военният парад за Деня на победата
На Червения площад в Москва ще се проведе военният парад за Деня на победата
Започва изплащането на пенсиите за месец май
Започва изплащането на пенсиите за месец май