НОВИНИ

Журналистът Тодор Радев от Пекин: Има данни, че независими петролни рафинерии купуват руски нефт с много сериозни отстъпки

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 09.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Сериозно покачване на новите случаи на COVID-19 се забелязва през последните дни в Китай. Каква е настоящата ситуация и какви са последиците за Пекин от войната в Украйна - това коментира в "Денят започва" Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група.

Войната в Украйна се коментира в икономически и политически контекст. Големите държавни компании и банки са изключително предпазливи към бизнес проекти с Русия, за да не станат обект на вторични санкции, обясни Радев.

Пекин ще бъде по-предпазлив в проектите на високо ниво - енергийни и високотехнологични, допълни той.

Проектът за тръбопровод между Китай и Русия се реализира и по всяка вероятност ще бъде завършен, каза Радев. Появиха се данни, че независими петролни рафинерии купуват руски нефт с много сериозни отстъпки, което показва, че ще има и печеливши от тази ситуация.

В социалните мрежи в Китай са различни гледните точки към войната в Украйна. На официално ниво, на нея се гледа като на локален конфликт в Европа. Китай се държи приятелски към ЕС и се смята, че отношенията не трябва да бъдат заложник на интересите на САЩ, обясни журналистът.

Изглежда коронавирусът се завръща, каза той в отговор на въпроса за COVID ситуацията в Китай.

Страната ще продължи да прилага изключително строгата политика за нулева заразяемост, което срещна известни критики. Но за момента правителството е абсолютно твърдо, че това ще продължи, обясни Тодор Радев.

Най-сложна е ситуацията в Шанхай и Пекин. В Шанхай има известно подобрение на обстановката и власите вдигат някои ограничения - изготвен е "бял" списък на компаниите, които могат да възстановят дейността си при определени условия. Властите в Пекин, обаче, полагат усилия да избегнат локдауна, подобен на шанхайския, като затягат определени мерки.

През последните две седмици върви масово тестване, чрез което се откриват повече безсимптомни случаи, отбеляза той и подчерта:

Най-разпространен е Омикрон вариатът на вируса. Около 95% от носителите на този вариант са безсимптомни - това са хора, които биват открити при тестване. В същото време на тежките случаи и починалите е много нисък. В Китай практически всички са ваксинирани и вероятно това е основната причина за лесното протичане на заболяванията.

Какво още каза журналистът, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Червения площад в Москва ще се проведе военният парад за Деня на победата
На Червения площад в Москва ще се проведе военният парад за Деня на победата
Започва изплащането на пенсиите за месец май
Започва изплащането на пенсиите за месец май