НОВИНИ

Ще спре ли Русия газовите доставки за цяла Европа?

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:35, 08.05.2022
6586
Чете се за: 09:45 мин.
След новините
Слушай новината

След като Русия спря доставките на газ за България и Полша, сега големият въпрос е дали ще спре доставките и на останалите европейски страни. Възможно ли е Русия сама да стигне до тази мярка и ще разколебае ли това страните, докато те обсъждат шестия пакет санкции с петролно ембарго?

Парадоксално, ние разглеждаме като санкция спирането на вноса на газ или петрол от Русия, а стана така, че Русия първа започна да спира. Но това е една голяма игра на зависимости. В момента се прекроява цялата енергийна карта - дори не само на Европа, а и на света. И в тази игра има много фактори и играчи.

Спирането на газа трябваше да е най-тежката възможна санкция за Русия. И тя трябваше да е последната. Защото и нас ще ни боли, но пък Русия - много повече. В Европа идват само 40% от "Газпром", но те са 80% от целия износ на Русия. Затова беше истинска изненада че "Газпром" сам си спря газа за България и Полша.

"Ами тук (в Брюксел - б.р.) тази мярка се тълкува като предупреждение от страна на Москва, която в края на март поиска за руския газ да се плаща в рубли и заплаши, че ще спре крана за тези, които отказват. Според ЕК плащането в рубли ще е в нарушение на европейските санкции, в същото време Брюксел не може да следи дали енергийните компании в Европа плащат в долари, евро или рубли", казва Десислава Апостолова – журналист и международен наблюдател.

Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?

Досега европейските компании се разплащаха с "Газпром" по сметки на руската компания в европейски банки. След декрета на Путин Москва поиска европейките клиенти да си открият две сметки в Газпромбанк – една в евро или долари и една в рубли и да оторизират банката да обръща валутата в рубли. Но декретът на Путин няма никаква сила в Европа, а сключените договори с "Газпром" не дават опция за рубли.

Путин подписа указ за търговията с газ в рубли

"Русия разтича на това, че договорите между компаниите са поверителни и тази оторизация е нещо, което трудно се контролира. Москва неколкократно повтори, че европейски компании вече отварят сметки в рубли, още повече че Русия даде знак със спирането на газа за България и Полша", коментира Десислава Апостолова.

Може и да не е съвсем така, като се има предвид, че бизнесът бяга от непредвидими и несигурни партньори, които променят правилата както им скимне. Така че не е ясно точно на какво разчита Русия.

Може и да замахва пръст, но пък и спирането на газа за България не изисква кой знае каква решителност. За Русия ние сме миниатюрен консуматор. От друга страна и за нас мярката не е толкова драматична, особено със спирането на отоплението. Руският газ е едва 10% от енергийния ни микс, с газ не произвеждаме електроенергия, хранилището ни в Чирен е 18% пълно.

И действията на Еврокомисията са почти светкавични, като се има предвид обичайната ѝ мудност. Очаква се още през този месец решението за общи поръчки да стане факт. Срещата на министрите на енергетиката на района да подготвят обща стратегия вече мина.

"Говорихме с ЕК да купуваме заедно газа на ниво ЕС. Това е важно, когато ЕС е най-големият пазар и пазарните сили са много по-големи отколкото всяка една страна купува единично", каза премиерът Кирил Петков.

А и Европа трябва да е единна в отговора си, иначе никакви санкции нямат смисъл. Газът от Русия спря, но пък перспективите далеч не са без алтернативи. Дори обратното. И не само заради обещанието интерконекторът с Гърция да е готов до края на юни и газът от там да потече още септември.

Но какви наистина са рисковете да скочи цената на газа? И какви са нивата на "Газпром", които не трябва да се минават? Истината е, че руският газ започна да расте неудържимо миналото лято – когато гладът на възстановяващите се икономики беше голям. А Русия не увеличи доставките си и заложи на дефицит, за да си вдига цените. Много добре планирано, вероятно още през 2020 г., когато сме подписали анекс с "Газпром", който обвързва цените в 70% с пазарните. Докато с азерския газ, нещата са точно наобратно и от първи юли ще възстановим пълния си обем по договор. И макар с краткосрочни договори, всяка сделка би трябвало да е по-добра от нивата зададени от "Газпром".

Откриха газовата връзка Литва - Полша

Откриването на връзката между Полша и Литва не можеше да е в по-удобен момент. Полша, която за разлика от нас е вторият консуматор след Германия на руски газ, въобще не се трогна от едностранното му спиране. Варшава ще може да получава около 2 млрд. кубически метра газ годишно или 10% от потреблението си, а Вилнюс има връзка с газопреносните системи в Западна Европа.

Започна строежът на терминала за втечнен газ край Александруполис

Седмицата отбеляза и друго важно събитие, което за момента има по-скоро знаково значение. Началото на строежа на терминала за втечнен газ в Комотини събра премиерите на България, Гърция и Северна Македония и президента на Сърбия. Съоръжението е стратегическо за Балканите – ще даде достъп до двойно повече втечнен газ от плаваща платформа в егейско море но в началото на 2024 г.

Дали спирането на газовите доставки са шантаж и кой е податлив на изнудване – ще стане ясно на 20 май, когато би трябвало да са плащанията на други страни към "Газпром". Трудно е да се предвиди реакцията им. Във всеки случай един от козовете е ясен - Русия е тази, която няма други варианти да изнася газ. Защото всичките й тръби са насочени към Европа. Единствената към Китай, отдавна работи на 100%.

Но за петрола въобще не са необходими тръби и санкцията на Европа със спирането на доставките му стои на малко по-хлъзгава основа. Но и тук зависимостите са на наша страна. Европа покрива около една четвърт от нуждите си с руски петрол, това е половината от износа на Русия.

Зависимостта на европейските държави от руски нефт обаче е различна. Германия е най-големия купувач с 550 хиляди барела на ден. Съседна Полша с 300 000. И двете страни са по трасето на петролопровода Дружба, но са готови да спрат руския внос, тъй като имат излаз на море и могат да получават петрол и с танкери. Но не и Словакия, Унгария и Чехия, които също получават петрол от "Дружба".

И днес държавите членки от ЕС не постигнаха съгласие за петролното ембарго

България също е поискала отсрочка за две години, но за сега нашата позиция не се разглежда. Имаме все пак излаз на море и можем да компенсираме доставките с танкери от други държави. Но този преход може и да не е съвсем безпроблемен - твърдят от газовата и петролна асоциация. "Нефтохим", който сега преработва 60% руски газ, трябва да пренастрои мощностите си, за да мине на друг. Съставът на петрола е различен в зависимост от източниците. Но и другите доставки от където и да дойдат, ще увеличат търговската верига и това вероятно ще се отрази на цената.

Асен Василев: Без дерогация за руския петрол България няма да подкрепи санкциите

Предстои изслушване на нашата позиция. И ако аргументите ни тежат, със сигурност ще постигнем някакви гаранции. И то скоро. Въпреки закритите заседания, от френското председателство и Еврокомисията потвърждават, че държавите от Европейският съюз са единни за шестия пакет от санкции, който трябва да бъде приет възможно най-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джил Байдън изненадващо посети Украйна. Боно от U2 изнесе концерт в киевското метро
Джил Байдън изненадващо посети Украйна. Боно от U2 изнесе концерт в киевското метро
Сестри Стоеви: Целта ни е медал от Световното първенство
Сестри Стоеви: Целта ни е медал от Световното първенство