НОВИНИ

Иван Костов: Нашето участие цели възстановяване на доверието на ЕС

Амбицията ни e за широка предизборна коалиция и виждаме широко представителство на десницата, голяма дясна коалиция, която да е гарант и коректив на управлението на дясноцентристкото правителство през 1997-2001 г. Това заяви в студиото на „Денят започва" лидерът на ДСБ Иван Костов.

иван костов нашето участие цели възстановяване доверието
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 01.12.2008
Чете се за: 11:09 мин.
У нас

Амбицията ни e за широка предизборна коалиция и виждаме широко представителство на десницата, голяма дясна коалиция, която да е гарант и коректив на управлението на дясноцентристкото правителство през 1997-2001 г. Това заяви в студиото на „Денят започва" лидерът на ДСБ Иван Костов.

Ние със Съюза на свободните демократи помежду ни имаме много тежък политически проблем и този проблем е моделът за управление на София, който ние оценяваме като вреден, причинил големи проблеми на София. Който отива в управлението, отива заради политиката, заради общото благо, не заради устройване на общите интереси и десницата трябва да даде гаранция за това. Европа ще бъде непримирима спрямо прояви на корупция и на некадърност в България. Ако сменяме едно управление с алтернативно, трябва да гарантираме, че то има капацитет да преодолее корупцията и некомпетентността. За нас условието за участие в управлението е възстановяване на доверието на ЕС и европейското финансиране на България. Ще има антикризисна политика. Ние искаме в парламента да има силна дясна коалиция, която да бъде коректив и гарант, че страната ще се движи в правилната посока. Без етническа толерантност като основа и гаранция за бъдещото управление, гаранция за мир в страната, не може да има европейско, проевропейско и реформаторско управление, заключи Костов.

Следва пълен текст на интервюто с Иван Костов

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на тези от вас, които сега си включват телевизорите. Добро утро и на нашия гост г-н Иван Костов, председател на ДСБ. Добре дошли. Г-н Костов, след вашето национално събрание се опитваме да направим едно обобщение на посланията. Може ли да се каже, че предизборна коалиция искате със СДС, а следизборна и с ГЕРБ? Това ли е окрупненото подзаглавие?
Иван Костов: Да, но не е съвсем пълно, защото амбицията ни за предизборна коалиция е по-широка. Ние виждаме там по-широко представителство на десницата, просто, ако така мога да кажа, голяма дясна коалиция, която да бъде гарант и коректив, от партии, които си дават сметка за постигнатото по време на управлението на дясноцентристкото правителство през 1997-2001 г., но са се и поучили от грешките, дали са си сметка, защо са загубили доверието, готови са да превърнат всичко, което имат като компетентност, като способност да решават въпросите на страната, да са гаранция и коректив за едно бъдещо управление. Това е целта. Тоест амбицията е по-голяма за предизборната коалиция.

Водещ: Ако може да направите, така да се каже, списък...
Ив. Костов: Не бих правил списък в момента. ..

Водещ: Добре.
Ив. Костов: Ще ви кажа защо. Защото, ето да вземем например въпроса със ССД.

Водещ: Да, г-н Софиянски например.
Ив. Костов: Ние имаме помежду ни много тежък политически проблем, това е критиката...

Водещ: И личностен може би?
Ив. Костов: Не, не, няма личностен, точно това искам да обясня. Големият
проблем е моделът за управление на София, който ние в ДСБ еднозначно оценяваме като вреден, като причинил много тежки... и завързал много проблеми на София, довел до разхищения.

Водещ: Тоест, вратата отворена ли е, или затворена?
Ив. Костов: Тоест, ние принципно искаме точно от това да се откаже десницата, защото ако десницата отива с тази нагласа за управление, тя няма да може да спечели вота на хората и доверието. Ние трябва да се откажем от това да обогатяваме представители на десницата в управлението. Просто трябва да е ясно, че който отива в управлението, отива заради политиката, заради общото благо, а не заради устройване на собствените интереси или интересите на близки до него лица. В този смисъл...

Водещ: Но бихте приели с такова минало да се. ..
Ив. Костов: ...десницата трябва да направи тези ходове явно пред очите на хората, просто да го заяви това, да даде гаранция, че това ще прави, защото в противен случай едни корумпирани ще бъдат сменени от други. Това не може да се допуска повече. Тъй като, аз искам да ви кажа този основен извод, който ние правим, Европа ще бъде непримирима спрямо прояви на корупция и на некадърност в България. Ние трябва, ако сменяме едно управление с алтернативно, трябва да гарантираме, че то има капацитета да преодолее корупцията и некомпетентността и за нас условието за участие в управлението е точно възстановяване на доверието на ЕС и европейското финансиране към България. А това не може да стане с тези средства. Просто трябва да се подготви десницата за това.

Водещ: Добре, но дадохте пример със ССД, може би...
Ив. Костов: Аз мога да дам и други примери.

Водещ: ...подобен пример и с г-н Бакърджиев бихте дали. Какво очаквате - някаква форма на покаяние и на отказ от миналото на тези хора...
Ив. Костов: Те знаят как да го направят, много добре разбират. Това са политици и знаят какво се очаква от тях. Ние искаме да се направим коалиция не около някого, и това искам да бъда съвсем ясен, не около определена партия или определен кръг лица, а коалиция за определени цели. За това да бъде гарант, че ще се възстанови доверието на Европа към България и финансирането. За това, че ще има...

Водещ: Не е ли... обаче?
Ив. Костов: Не, не е, това е политиката. Ще има етническа толерантност, безкомпромисна етническа толерантност, от това не може да има отстъпление. Ще има антикризисна политика. Ще има разпределение на ползите от европейските фондове справедливо за българските граждани. И ред такива неща. Ние в името на това трябва да сме готови да дадем гаранции, а не да остане Костов или да остане Софиянски, или някой в политиката. Не е такава идеята.

Водещ: Целта не е ли да влезете в парламента все пак? Говорите за управление, но за да участвате в него, трябва да се влезе в парламента първо.
Ив. Костов: Ако говорим за ДСБ като партия, ние препотвърдихме курса на самостоятелната подготовка, защото сме напълно убедени, че с този политически курс, който имаме сега, ние ще влезем в парламента. Идеята е...

Водещ: Сами?
Ив. Костов: Сами, точно така. Но целта ни не е просто влизане в парламента. Ние искаме в парламента да има много силна дясна коалиция, която да бъде коректив и гарант, че страната ще се движи в определена посока.

Водещ: Бихте приели Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, бихте преглътнали разпада, който се получи по отношение на СДС? Казвали са ваши...
Ив. Костов: Не, не, не бих приел. Ако така поставяте въпроса, лошо ме разбрахте. Аз казвам какво трябва да направи десницата като политически курс. Не ме карайте да препотвърждавам думи, които не съм казал. Аз не свеждам въобще въпроса до хора. Искам да сме напълно ясни. Аз си давам сметка, че има партии...

Водещ: Но те са носители на нещо.
Ив. Костов: ...че има партии, които няма да могат да отговорят на това условие. Че има хора, които си представят по друг начин... да станат едни да седнат те. Така че да не говорим персонално, защото от персонални разговори, в които по една или друга причина сме принудени да коментираме, ние не даваме отговор на главните въпроси на хората. Ама въобще не ги интересуват според нас и според нашето национално събрание, на ДСБ, въобще не ги интересуват персоналните оценки за този или за онзи.

Водещ: Не съм убеден, все пак са носители на някакви биографии тези хора. И вие, и хората, които споменахме. Тоест казвате, че няма значение според вас за избирателите?
Ив. Костов: Аз казвам, че за избирателите имената в случая нямат и не бива да имат значение. За избирателите трябва да има значение политиката. Страната ни е в изолация, с мафия, която нахлува във властта, на местно ниво и на национално ниво. Отвън ни казват, че сме прекалено корумпирани. В тези условия ние не можем да се интересуваме от личната съдба на един или друг политик. Има много по-важни, големи предизвикателства пред страната. Още повече че, аз пак ви казвам, челно се сблъсква българската корупция и некадърност с ЕС. И от този сблъсък ще пострада само българската корупция и българската некомпетентност, а не ЕС.

Водещ: Споменахте мафията. Между другото ваши опоненти вътре в партията, част от които не при... всъщност те не присъстваха на форума ви, например д-р Михайлов, който казва, че някои лидери са готови да се коалират и с гущерите в зоологическата градина, за да оцелеят политически. Г-жа Понева, която много остро реагира по отношение на ГЕРБ, другият важен момент, тя казва и се възпротивява на момента, в който хора, които доскоро от ДСБ са наричани мутри или лица на мафията, всъщност се предлага взаимодействие с тях. Има и по-остри изказвания: тъжната картина на крайното самоунижение, което си причинява ДСБ, визирайки може би протегната ръка към ГЕРБ. Имате ли коментар на... и как ще преминете всъщност през този въпрос по отношение на ГЕРБ?
Ив. Костов: Ще кажа само, че курсът, политическият курс, който описвам, беше единодушно потвърден от националното събрание, на което присъстваха около 800 делегати от цялата страна, единодушно, т.е. без нито един против и без нито един въздържал се. Това... остана съмнение на хора, които участваха във вътрешната дискусия, но тя свърши с потвърждаването на този политически курс. Няма такова нещо в курса на ДСБ, ДСБ не...

Водещ: Няма самоунижение?
Ив. Костов: ...не се самоунижават и не чукат на никаква врата. Ние казваме, че искаме да бъдем коректив, да бъдем полезни на своята страна в момент, в който тя има нужда от нас.

Водещ: Коректив на какво?
Ив. Костов: "Демократи за силна България" са политическата формация, която показа, първо, че има прозорливост и компетентност да предупреди страната както за това, което се случи с европейските фондове, така и за настъпващата криза, и за провалите на Румен Петков, и за какво ли не, ние бяхме в челото на атаките. Освен това от месеци наред ние непрекъснато предлагаме решения и аз съм особено удовлетворен от обстоятелството, че ние успяхме да спрем и да върнем за преразглеждане рамката на бюджета след атаките, които упражнихме, ние предлагаме алтернативна политика. Страната ни се нуждае от алтернативна политика, от друга политика, казано с други думи. В този смисъл не става въпрос за друго, освен за това в България да има управление, ново управление, което да поеме предизвикателствата.

Водещ: Как ще изглежда това ново управление?
Ив. Костов: Искам да кажа следното. Ние сме пред дилемата или отваряме врати за нов мандат на БСП и ДПС, или отваряме врати за алтернативно управление, за друго управление, което с доверието на избирателите и с доверието, първоначалното поне на Европа, ще се опита да разреши тия най-тежки проблеми на страната. Защото ако вратата е отворена за нов мандат на БСП и ДПС, ако тази врата се отвори, защото всъщност елементарно продължение на тези разсъждения, които вие казахте, води до това. Ако тази врата се отвори, ще дойдат или ще продължат властта си хора, които са лишени от европейското доверие.

Водещ: Ако алтернативата е ГЕРБ и "Атака", а вие сте в опозиция с БСП?
Ив. Костов: Нарочно, изглежда, допускате грешки, защото аз казах етническа толерантност като основа и гаранция за бъдещото управление. Без етническа толерантност, която е гаранция за мира в страната, за етническия мир, а не ДПС, не може да има европейско, проевропейско и реформаторско управление. "Атака" трябва да извърви своя път към етническата толерантност и към възприемане на европейските ценности. Тя не може да бъде партньор на когото и да било във вида си, в който е в момента.

Водещ: Ако зависи от вас. Ако обаче зависи от ГЕРБ?
Ив. Костов: Не, просто... "Атака" трябва да възприема това, защото това е, как да кажа, това са координатните посоки на българската политика. Няма такава координатна посока, в която те искат да се движат и да правят политика. Не зависи от мен.

Водещ: Имате такова очакване и от ГЕРБ. Абсолютно недопустимо е, казвате, наш бъдещ политически партньор да приема целите на възродителния процес. Какво очаквате - лидерът на ГЕРБ да се откаже от тези думи или да...
Ив. Костов: Да, защото това е етническа нетолерантност. Да кажеш на някого правилно ти смениха името, означава да кажеш трябва да приемаш посегателства върху честта и достойнството си, включително върху личността ти, върху най-интимните неща, които те свързват с родителите ти, с дедите ти и т. н., това е етническа нетолерантност.

Водещ: Не се ли отдалечавате обаче от възможността за взаимодействие именно с ГЕРБ, като ги призовавате...
Ив. Костов: Затова не се самоунижаваме, затова не се самоунижаваме. Не, просто това са европейски координати да се прави политика. Извън тези координати се прави антиевропейска политика. Просто трябва да го чуят хората, това, което сме направили да влезем и да станем членове на ЕС и на атлантическия алианс, това означава, че ние сме приели определени ценности. И това, което се опитваме непрекъснато да преразглеждаме, това е опит да бъде преразгледана точно тази ценност и на западната цивилизация. Не може това да бъде основа на българска политика, и това трябва да го разберат и българските политици, и българските журналисти. Защото тези свободни разсъждения по отношение на западните ценности идват от тези, които лидират словото в България, а вие ги видяхте кои стоят начело на словото в България, кои са господари на думите в България, кои са господари на медиите в България.

Водещ: Ще стане дума за това.
Ив. Костов: Виждате, и за тези хора тези въпроси са актуални. Това са въпроси, на които Европа е отговорила отдавна. Искам това да се разбере в края на краищата.

Водещ: Ще стане дума за това и за медиите, г-н Костов. По-скоро имах предвид начина на разговор, който излиза от вас, посочването на грешките. Някои казват, че е доста нахално ДСБ по отношение на ГЕРБ да поставя такива изисквания, след като има очаквания към ГЕРБ да ги приласкае и да управлявате заедно.
Ив. Костов: Знаете ли какво казват в Европа? Ние сме от едно семейство, за да си говорим нещата откровено, така, както става...

Водещ: Е, защото сте против членството на ГЕРБ в ЕНП.
Ив. Костов: Не, ние се въздържахме за членството.

Водещ: Въздържахте се.
Ив. Костов: Защо не сте информиран така и защо се разминаваме?

Водещ: Може би съм свикнал да сте против, заради това, грешка.
Ив. Костов: Не, ние се въздържахме точно защото описахме един път, през който трябва да мине ГЕРБ, за да я приемем като партия, която достойно стои до нас. Но в едно семейство да се... доброжелателството да преминава в лицемерие е абсолютна деформация. Това означава да не си казваме взаимно, честно кривиците, за да вървим напред. Това е, което, нали, ние не можем да си позволим. Ако ще вървим напред, ние трябва да бъдем готови да си казваме истината такава, каквато е.

Водещ: Да не излезе брак по сметка?
Ив. Костов: Вижте, иначе излиза брак по сметка. Освен това ние сме отворени да чуем критиките към себе си. Защо някой не упражни принципна критика срещу ДСБ, за да чуем какво ние трябва да променим, кое от нас не отговаря за изискванията на едно реформаторско и проевропейско управление? Кое ни пречи вътре при нас? Никой такава приказка не е отворил.

Водещ: Не, имаше въпроси, които съдържаха критика дали всъщност не сте сгрешили, излизайки от СДС навремето.
Ив. Костов: Това са минали неща. Ние говорим за сега, оттук нататък, какво в момента ние трябва да направим, за да бъдем наистина ефикасно проевропейско управление.

Водещ: Ето една принципна критика, г-н Костов. Много пъти ви е задаван въпрос, но тези дни стана отново актуален и виси със сериозна сила - защо във вашите златни години, в момента, в който държахте цялата власт, в периода, в който бяхте и министър-председател, и лидер на партията, не прочетохте докрай досиетата? В историята ще стои позорната за вас може би констатация, за демократичната общност в страната, БСП отвори досиетата. Споменахте медиите.
Ив. Костов: Ако искаме да бъдем честни...

Водещ: Нали така, Държавна сигурност трябваше да бъде прочетен епизод и затворен, а сега отново сме в период, в който пишем заявления до комисията и отваряме кой какво е писал и кои са сътрудници, кои са работили за националната сигурност, кои са обикновени доносници. Стар въпрос, но отново звучи актуален.
Ив. Костов: Ние отворихме досиетата и комисията беше разтурена от управлението на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган през 2001 г. За да се...

Водещ: По време на пълния ви мандат сигурно сте имали време.
Им. Костов: Знаете, че веднъж законът беше върнат от Конституционния съд. След това ние отворихме досиетата, комисията започна работа. Това, че тя не успя да си свърши работата, не й стигна време, защото беше затворена като институция, като учреждение, това е истината. Но ние отворихме други досиета, които тогава бяха най-належащи. Ние отворихме например досиетата на кредитните милионери, защото тогава страната беше в разруха и трябваше да се видят други неща, тези, които доведоха банковата ни система до фалит. Тоест това, което можеше бързо да се направи, беше направено. Досиетата, които вие казвате сега, ще бъдат прочетени. Първо, не се отварят от БСП, макар че може би БСП...

Водещ: Така излиза.
Ив. Костов: ...така ще излезе, ама на самата повърхност. Истинската причина за отварянето на досиета, впрочем искам да кажа, че отварянето на досиетата е залегнало единствено в договора за силна България на ДСБ още преди...

Водещ: И ги отваря БСП сега.
Ив. Костов: ... да, но... това искам да обясня. Досиета бяха отворени отново поради натиска на ЕС. Абсолютно твърд и неотстъпчив натиск накара управляващата коалиция да отвори досиетата. Това е истинската причина те да бъдат отворени. А иначе нито една партия от управляващата коалиция не е записала в своята предизборна програма ние ще отворим досиетата, за да може да се накичи сега с резултат.

Водещ: Един журналист, чието досие вие тогава не отворихте, а то излиза сега, казва: в биографичен план Костов има един неясен съветски период, никой нищо не знае за него. Имате ли коментар?
Ив. Костов: Съветският ми период е една специализация в Русия, която аз направих, когато писах дисертацията си и съм работил с хора, които разбираха от приложение на математически методи за изследване на икономически процеси, защото в Съветския съюз, в Москва тогава имаше специалисти, и сега предполагам, че има специалисти на високо ниво. Това е моят период. Той въобще...

Водещ: Това е съветският...
Ив. Костов: Той въобще не е неясен. Върнах се с дисертация, която защитих.

Водещ: Добре. Да обобщим на края на нашия разговор според вас как ще изглежда, понеже казахте, че търся по-скоро грешките в този път, който искате да извървите, ако гледате безгрешния вариант или оптималния вариант, как ще изглежда следващото управление на страната като коалиция или как искате да изглежда? Трудно е да се прогнозира - ГЕРБ, ДСБ, СДС...
Ив. Костов: Искам да бъде управление, което ще застане зад примерно 7, 8 или 10 цели, да каже аз ще направя това, това, това, това, това. Всички, които могат да съдействат, да направят усилие, нека да помагат. Да се обърне към опозицията с тези цели, да каже ние протягаме ръка в името на тези цели, искаме национален консенсус. Трябва да се направи такова нещо, защото страната е много зле в момента - със съсипан външнополитически образ, с абсолютно недоверие към институциите, с прекалена корупция, както казва "Интернешънъл хералд трибюн".

Водещ: Въпросът беше с кои носители ще можете...
Ив. Костов: Не с кои, а кои, за какво. Ето, вижте, аз даже ви казвам - трябва да се обърне към опозицията и да й каже, бъдещата опозиция в парламента, застанете зад това да го направим заедно. Защото ние "Чисти ръце" трябва да проведем заедно, тези, които ще бъдем в управление, и тези, които ще бъдат в опозиция, трябва заедно да правят операция "Чисти ръце", заедно да възстановяват доверието в страната, заедно да прочистят мафията и организираната престъпност от управлението. Не едни да дойдат, а другите да се съпротивляват, просто виждам...

Водещ: В това заедно виждате ли себе си отново като член на правителство бъдещо?
Ив. Костов: Аз въобще не свързвам себе си, моята персонална съдба, затова не говоря въобще за Иван Костов в случая. Аз говоря за политика, която трябва да възстанови националното съгласие по ключови приоритети на страната, защото това, което се случва в момента, е България превръща в абсурд своето европейско членство. Тоест превърнахме националната си цел в нещо, което удари по собствената ни държава и собствената ни страна, по собствените ни граждани и фирми.

Водещ: Много ви благодаря. Председателят на ДСБ Иван Костов в разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
17:14, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
По пътя си по Дунав Пътуващата библиотека спря в Русе
По пътя си по Дунав Пътуващата библиотека спря в Русе
Традиционен празник на маймуните
Традиционен празник на маймуните