В Харманли - един от регионите с най-хубаво грозде в страната, тази година стопаните отгледаха богата реколта. Винопроизводителите пък се похвалиха, че ще завладеят все повече чужди пазари. В същото време българинът все по-често предпочита родното производство. В Хасковска област има около 10 винарски изби, които са спечелили десетки отличия за качество и вече са познати навсякъде по света.
В тази винарна в Харманли годишно се преработват около 1 000 тона грозде. Заради отличната реколта сега изкупната цена на гроздето е наполовина в сравнение с миналата година. Килограм качествен плод от масовите сортове се изкупува за около 45 стотинки.
"Направени са много инвестиции във винопроизводството и най-вече в засаждането на нови масиви. И понятието "българско, евтино и грозно" започва малко по-малко да се променя в европейски и в световен мащаб" - твърди Емил Зайчев, собственик на винарска къща.
Над 60% от продукцията се изнася в Япония, Китай, Канада и цяла Европа, като сред най-харесваните типично българските сортове е маврудът. Според винопроизводителите качествената продукция им помага да се задържат на тези пазари.
"Ние предлагаме на цени, които са конкурентни на други производители - световни, качество, което е доста по-високо" - казва с удовлетворение технологът Димо Хаджиев.
"В близките 4-5 години ще стъпим на сериозни пазари като американския, на китайския вече продаваме, на руския пазар, и то не на ниски нива" - уточни Емил Зайчев - собственик на винарска къща.
През последните няколко години на българския пазар се предлагаха много вносни вина, казват винопроизводителите, но все по-често клиентите предпочитат родното производство. Техните очаквания са консумацията на българско вино у нас да се увеличи с поне 30% в следващите години.